Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 17.10.2017.
12:30
Vesti A

Rehabilitacija najvećeg srpskog izdajnika (12): Smrt u turskoj tamnici

Kakav je bio odnos Vuka Brankovića prema novom vrhovnom gospodaru, sultanu Bajazitu Prvom, rečito govori jedan događaj sa početka 1394. godine. Bajazit je pozvao svoje vazale u grad Ser, u današnjoj Grčkoj. Stigli su vizantijski car Manojlo Drugi Paleolog, njegov savladar Jovan Sedmi, despot Teodor Paleolog, gospodin Konstantin Dragaš, knez Stefan Lazarević, ali Vuka nije bilo. Zatim, u Bici na Rovinama, maja 1395, uz sultana su se borili kralj Marko Mrnjavčević i vizantijski vladar Konstantin Dragaš, gde su obojica poginula, zatim Zećanin Konstantin Balšić i srpski despot Stefan Lazarević, ali Vuka opet nije bilo.

commons.wikimedia.org/image uploaded at wordpress.com

Sledeće godine, u Bici kod Nikopolja, Lazarević je učestvovao i, po jasnim svedočanstvima više izvora, tako se hrabro borio da je najviše doprineo pobedi svog vrhovnog turskog gospodara. Vuka opet nije bilo. Kada je ovaj kosovski velmoža procenio da se Bajazit Prvi našao u teškom položaju zbog rata na severnim granicama, odlučio se na otpor Turcima. Približio se Veneciji, sultanovom neprijatelju na Levantu i Balkanu.

Postao je njen vazal, dobivši mletačka građanska prava za sebe i svoje potomke. Sultan je zbog toga rešio da ga satre. Dok su Turci zauzimali Vukovu zemlju, on je tokom 1395. prebacio porodično blago u Dubrovnik. Pružao je otpor sultanu do avgusta naredne godine, kada se u izvorima još pominju njegovi ljudi u Polimlju.

Loše procenio Osmanlije

Svi izvori, a naročito Vukov kraj, pokazuju da ovaj Branković ne samo da je bio veliki protivnik Turaka, i to ne manji od kneza Lazara, nego i da je pristajanjem na vazalstvo mogao sebi da produži život. Obojici srpskih velikaša je na kraju došao glave isti neprijatelj. Razlika ipak postoji. Dok su Lazarevići posle Kosova bolje sagledali situaciju i opredelili se da budu lojalni turski podanici, Vuk Branković je nastavio da kalkuliše kao i u prethodnim vremenima. Ma kako bio dobar diplomata, on se, ipak, prevario. S Turcima se nije moglo preračunavati kao sa susednim hrišćanskim gospodarima. Vukova turska politika pretrpela je neuspeh jer nije shvatio da ambiciozno islamsko osvajanje, koje je mlada osmanlijska imperija tako odlučno sprovodila u delo, nije mogao zaustaviti jedan srpski velikaš.

Ali, u toku te godine Vuk Branković je do nogu potučen. Najveći deo njegove zemlje sultan je dao Lazarevićima, zadržavši za sebe samo neke strategijski važne tačke. Prema dubrovačkom monahu Mavru Orbinu, istoričaru i piscu čuvenog dela "Kraljevstvo Slovena", kneginja Milica se čak "obratila Turčinu, pa je on oduzeo zemlju Vuku Brankoviću i predao je njegovim šuracima, sinovima kneza Lazara".

Vuk je pao u sultanove ruke. Pošto je izgubio zemlju, nasilno je odvojen i od porodice, žene i dece, kojima je ostavljeno nešto malo poseda "da bi mogli nekako živeti". Bajazitov sužanj ostao je do kraja života. Ne zna se šta je sve preživeo u turskoj tamnici. U njoj je i umro već 6. oktobra 1397. Onda je sa Svete Gore došao njegov brat, kaluđer Gerasim, odneo Vukovo mrtvo telo i sahranio ga u Hilandaru ili u Svetom Pavlu, u kome je i sam živeo. Posle smrti Vuka Brankovića nastali su pisani izvori koji svedoče o njegovoj izdaji na Kosovu. Ali, oni nisu nastali ni odmah ni brzo.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online