Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 04.09.2017.
12:21
M. Đorđević - Vesti A

Rehabilitacija najvećeg srpskog izdajnika (5): Patrijarh za sve strane

U žitiju srpskog patrijarha Jefrema, koje je napisao pećki episkop Marko, piše da je on isprva odbijao da se primi ove visoke časti. Na kraju je pristao, a njegovom izboru prisustvovala je delegacija sa Svete Gore i predstavnici Carigradske patrijaršije.

wikipedia.org/S. Matejić
Hilandar pravio kompromise sa Carigradskom patrijaršijom

"I kad je bio patrijarh ovaj preosvećeni i bogonosni patrijarh kir Jefrem, odmah se utiša bura za crkvu i razreši se svaka veza, i bila je patrijaršija Konstantinova grada sa srpskom patrijaršijom u ljubavi i izmirenju i u jedinstvu", stoji u žitiju.

Istraživači su zato uzimali da je Jefrem bio kandidat kompromisa, "pogodna ličnost za političke nagodbe". Štaviše, izabran je kao ličnost sporazuma onih koji nisu mogli da dovedu svoje kandidate. Prema nekim istoričarima, rascep na saboru nastao je po pitanju da li će novi patrijarh da bude čovek kneza Lazara ili čovek Đurđa Balšića.

Udeo Vuka Brankovića u izboru novog patrijarha je verovatno postojao. Među predstavnicima Hilandara je bio i Vukov brat Gerasim, snažna i uticajna ličnost. Zna se da je Gerasim kasnije dolazio patrijarhu Jefremu. Tražio je od kneza Lazara da velikaš Crep Vukoslavić vrati crkvu Svete Bogorodice u Leštju pod Petrusom, nedaleko od Paraćina.

Ne ulazeći u spor, knez je parničare uputio "na zakon" patrijarhu Jefremu. Pošto je saslušao stranke, u dogovoru s mitropolitima, episkopima i patrijaršijskim savetom, Jefrem je odredio da crkvu zadrži Crep, kako je svojevremeno odredio i poslednji srpski car, Uroš Nemanjić.

Nije presudio u korist hilandaraca. Pripadnost "rodu hristijanskome" je pred dolazećom osmanlijskom opasnošću u 14. veku na Balkanu postala važnija od pripadnosti pojedinačnom narodu. Zato nije čudo što se na čelu Srpske crkve našao jedan Bugarin, pogotovo zato što je on bio prihvatljiv za carigradsku crkvu. Izbor stranca, međutim, pokazuje da nije bilo sloge oko nekog srpskog arhijereja. Dovođenjem neutralne ličnosti kao što je Jefrem napravljen je kompromis, a takvi politički dogovori su obično kratko trajali. Tako je bilo i ovoga puta.

Knez Lazar je sarađivao s patrijarhom Jefremom, o čemu svedoči i slučaj s pomenutim Crepom. Ipak, ubrzo posle smrti Đurđa Balšića 1378. godine sazvao je sabor na kome je Jefrem primoran da se povuče. Knez Lazar se, dakle, oslobodio Jefrema. Kao uzroke ostavke, izvori navode samo asketske želje i starost ovog srpskog patrijarha. Jefrem je, to se zna, tada imao oko 67 godina. One, dakle, nisu bile preteške, a da starost nije razlog njegovog povlačenja pokazaće kasniji događaji.

Ugled Svete Gore

Gerasim, brat Vuka Branovića, kao predstavnik srpskog svetogorskog sveštenstva izlazio je pred kneza Lazara zbog raznih muka i nevolja. Dobio je, na primer, posede za hilandarsku bolnicu. Bilo je to vreme velikog ugleda Svete Gore, a na njoj je, zbog sve veće turske opasnosti, sve više dolazila do izražaja saradnja istočnohrišćanskih naroda.

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online