Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.12.2015.
05:30
fitnessmagazine.com A

Ma nemoj, ti ćeš da mi kažeš? Pa šta ako si trener?!

Bilo da redovno posećujete teretanu ili ste tek početnik, ima mnogo stvari koje sigurno radite pogrešno, a od kojih se trenerima "diže kosa na glavi". Još ako se svađate i objašnjavate sa njima... Setite se da su oni tu da bi vama pomogli i učinili da vam se naporno vežbanje isplati. Zato pogledajte koje su to najčešće greške koje pravite trenirajući, a da toga možda niste svesni. Ispravite ih odmah i imaćete telo kakvo ste oduvek želeli.

youtube.com
Ako ste već rešili da vežbate, radite to kako treba!

Preskačete zagrevanje

Nimalo nije dobro odmah početi sa vežbama jer sebe izlažete riziku da se povredite ili istegnete mišić. Najpre morate odraditi petominutno zagrevanje u skladu sa treningom koji kasnije planirate (lagani džoging kao priprema za sprint, na primer), kako bi povećali protok krvi kroz delove tela koje ćete opteretiti.

Istezanje pre dizanja tegova

Ako je deo vašeg treninga dizanje tegova, nemojte se zagrevati samo dodirujući prste na nogama. Takav način zagrevanja ograničava vaš učinak. Umesto toga, odradite dinamičko istezanje, poput trčanja u mestu sa podignutim kolenima i skokove koji će pokrenuti protok krvi u srcu i mišićima.

Satima radite polagane kardio vežbe

Iako su vežbe aerobika važan deo fitnes programa, ne možete se oslanjati samo na sate na pokretnoj traci ako želite da oblikujete svoje telo i izgubite kilograme. Vežbe jačanja vam pomažu da osnažite svoje mišiće i održite mišićnu masu, a takođe stimuilišu proizvodnju povoljnih hormona.

Držite se rutine

Kako bi ispunili zacrtani cilj (da izgubite kilograme, oblikujete telo, ojačate mišiće, koji god vaš bio), morate menjati stvari. Bilo da ste početnik ili veteran, potrudite se da u svoj trening uključite što više različitih vežbi. Još jedna dobra stvar je što će vam tada vreme mnogo brže prolaziti.

Radite samo vežbe za stomak za vaše trbušnjake

Nijedna vežba koja čini da vas telo peče od bola neće dovesti do toga da vam se magično pojave trbušnjaci ako su zatrpani ispod gomile sala. Zato zapamtite da je dobar trening onaj koji je zaokružen sa što više različitih vežbi.

Ne unosite vodu u organizam

Razmišljajte o vodi kao o prirodnom energetskom napitku. Dehidratacija smanjuje vaše atletske sposobnosti i zato preskočite sportske napitke i držite se obične vode, osim u slučajevima kada su treninzi duži od 90 minura.

Iako ste u slaboj formi, radite zahtevne vežbe

Preskakanje kutije i sklekovi su veoma efektivne vežbe, ali samo ako ih radite ispravno. Napredne vežbe, koje se izvode prebrzo ili ako ste u lošoj formi, mogu dovesti do povreda i ukočenosti. Najpre vežbama pilatesa ili laganim džogingom ojačajte telo i mišiće, pa pređite na manje kutije.

youtube.com/Ashley Horner
Ne kopirajte dugogodišnje vežbače i ne forsirajte sebe dok ne uđete u formu

Oponašate druge

Svako telo je drugačije i ne možete posmatrajući nekoga u teretani, ponavljati njegov trening. Ovakav vid vežbanja nema nikavog smisla jer svačija mišićna masa, snaga, ihrana, pa na kraju i spavanje su različiti i nikako ne možete postići iste rezultate kao čovek koji pored vas diže tegove. Ovo znači da morate da se usresredite na svoje ciljeve, povedete računa o eventualnim povredama iz prošlosti i svojoj trenutnoj formi kako bi razvili svoj individualni program vežbi kojih ćete se u osnovi pridržavati. Najvažnije je ostaviti ego pred vratima kada ulazite u teretanu ili joga studio.

Predugi odmori između vežbi

Strpite se i posle tuširanja obavestite prijatelje na Fejsbuku koliko ste se iscprpeli u teretani. Intenzitet vežbanja i dužina pauza između moraju se isplanirati na osnovu vaših ciljeva. Ako želite da izgubite težinu, sagorevanje kalorija maksimizirajte intenzivnim vežbama koje zahtevaju konstantni unos kiseonika. Ovo povećava vreme koje provedete vežbajući i stoga i brže sagorevanje kalorija.

Ako želite da povećate mišićnu snagu, dižite tegove koji odgovaraju težini koju možete podići u jednom pokušaju kako bi bez promlema mogli da odradite što više ponavljanja odjednom. Najoptimalnije je napraviti pauze od jednog do tri minuta, koliko je potrebno da mišićna vlakna povrate snagu za sledeće ponavljanje.

Pojavite se bez ikakvog plana

Razumemo da nemate mnogo vremena da bi razrađivali detaljan plan i program o vašim ciljevima u teretani. Nasumično idete od jedne do druge sprave i fokusirate se na svoje omiljene delove tela umesto na one koji su zaista bitni. Sami pokušavate da odgonetnete kako radi pokretna traka ili kako da dižete tegove, kao i koliko ponavljanja treba da odradite.

Ali znajte da pre nego što i kročite u teretanu ili kod kuće počnete sa vežbanjem, morate najpre  napraviti neki plan o tome koji vam je cilj i koliko vežbi morate da uradite pre nego što odustanete. Najbolje je doći i lično se upoznati sa trenerom i uz konsulataciju sa njim zaključiti šta stavrno morate da radite da bi ostvarili zacrtane ciljeve.

Preterujete sa unosom proteina

Iako su proteini najbitiniji za razvoj mišića, telo može obraditi samo 30 grama po unosu, pa će ostatak biti skladišten kao višak kalorija (3500 od toga se apsorbuje kao pola kiograma masnoće u telu). Ugljeni hidrati su neophodni zbog kontrakcije mišića i kao gorivo u telu, zato se usresredite na balansiranu ishranu koju čini 30 procenata proteina, 45 procenata ugljenih hidrata i 25 procenata masnoće.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online