Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 07.02.2015.
12:50 >> 19:56h
Blic.rs, Srna A

Lavrov: Pogledajte šta je NATO uradio u Jugoslaviji

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov obratio se prisutnim na bezbednosnom forumu u Minhenu, gde je glavna tema kriza u Ukrajini. Lavrov je naveo da postoji realna šansa da se reši konflikt u Ukrajini, i da će Rusija insistirati na "mirnom rešenju".

Fonet/AP
Lavrov: Vidite šta je NATO uradio u Jugoslaviji

Lavrov je rekao da zapadnjački parneri pokušavaju da održe "politiku globalne dominacije", a da je za rešenje problema neophodna saradnja bez optuživanja.

On je naveo da kriza ne može biti rešena vojnom intervencijom.

- Neko je ranije rekao da je NATO "najmirnija" alijansa na svetu. A pogledajte šta se desilo u Jugoslaviji - rekao je Lavrov.

On je dodao da Evorpski sigurnosni sistem ima ozbiljne poteškoće u tome da očuva mir.

Lavrov nakratko sreo Stoltenberga

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razmenili su nekoliko reči u Minhenu, što je prvi susret na tom nivou između Rusije i Alijanse u poslednjih deset meseci, koliko traje konflikt u istočnoj Ukrajini. Osuđujući pripajanje poluostrva Krim Rusiji, NATO je obustavio saradnju s Rusjom počekom aprila 2014. godine. Iako su kanali za dijalog teoretski otvoreni, odnosi između Alijanse i Moskve nikada nisu bili gori od kraja Hladnog rata.

- Podrška NATO-a vojnim operacijama Kijeva protiv pobunjenika uopšte ne doprinosi pronalasku mirnog rešenja duboke ukrajinske krize - rekao je Lavrov Stoltenbergu na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu.

- Naglasio sam odgovornost Rusije u ovoj situaciji... jer Rusija podržava separatiste i ne poštuje pravila. Prekršila je teritorijalni integritet Ukrajine - rekao je Stoltenberg novinarima.

Generalni sekretar NATO podržao je jačanje prisustva Alijanse na istoku Evrope i stvaranje novih snaga od 5.000 ljudi i šest komandnih centara kao odgovor na "agresiju Rusije u Ukrajini".

- Objasnio sam Lavrovu koje će mere NATO sprovesti jer je to direktan odgovor na ono što smo videli u Ukrajini - dodao je Stoltenberg. Lavrov je odgovorio da će mere NATO-a na istoku Evrope "stvoriti dodatnu tenziju koja će izazvati sukob", dok je Stoltenberg naveo da su te mere "srazmerne i odbrambene".

Bridlav: Ne treba da odbacimo vojnu opciju NATO-A

- Zapad ne treba da odbaci vojnu opciju u Ukrajini, rekao je danas vojni komandant NATO-a američki general Filip Bridlav, dodajući da se radi o mogućnosti da se pomogne Ukrajini slanjem oružja i opreme, a ne vojnika.

- Mislim da ne treba olako da odbacimo mogućnost vojne opcije, rekao je general Bridlav grupi novinara na Konferenciji o bezbednosti u Minhenu, odgovarajući na pitanje da li će podržati slanje oružja ukrajinskoj vojsci u borbi protiv proruskih boraca.

On je dodao da se radi o obezbjeđivanju oružja ili opreme, a ne o slanju vojnika.

- Ne pregovara se o direktnom dolasku vojnika, rekao je on.

On je dodao da su prijedlozi ruskog predsjednika Vladimira Putina za okončanje sukoba na istoku Ukrajine "potpuno neprihvatljivi".

POVEZANE VESTI

Subota 07.02.2015. 13:12
Погледајте шта је НАТО урадио Србији.Никада у НАТО и никада са доказаним непријатељима Америком.
Subota 07.02.2015. 13:57
Да су Српски хероји Војислав Шешељ и Слободан Милошевић прихватили све захтеве САД и НАТО неби био испаљен ни један метак у Југославији.А који су били захтеви САД и НАТО ? НАТО и САД су тражили од Србије да дозволи да се у Србији изграде НАТО војне базе и да НАТО војска се слободно креће читавом Србијом.САД су захтевале да Србија уђе у ЕУ и НАТО.Шешељ и Слободан су одбили све те ултиматуме САД .
Subota 07.02.2015. 15:42
Gospodine Lavrov!Ko da pogleda?Običan čovek malo zna,a prodane duše dobro zaradiše na njegovoj muci i jadu.Ojadiše ovi zl,ik,ovci svakog gde im samo jedan nožni prst dodirnu zemlju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online