Subota 07.02.2015.
12:50 >> 19:56h
Blic.rs, Srna

Lavrov: Pogledajte šta je NATO uradio u Jugoslaviji

Fonet/AP
Lavrov: Vidite šta je NATO uradio u Jugoslaviji

Lavrov je rekao da zapadnjački parneri pokušavaju da održe "politiku globalne dominacije", a da je za rešenje problema neophodna saradnja bez optuživanja.

On je naveo da kriza ne može biti rešena vojnom intervencijom.

- Neko je ranije rekao da je NATO "najmirnija" alijansa na svetu. A pogledajte šta se desilo u Jugoslaviji - rekao je Lavrov.

On je dodao da Evorpski sigurnosni sistem ima ozbiljne poteškoće u tome da očuva mir.

Lavrov nakratko sreo Stoltenberga

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razmenili su nekoliko reči u Minhenu, što je prvi susret na tom nivou između Rusije i Alijanse u poslednjih deset meseci, koliko traje konflikt u istočnoj Ukrajini. Osuđujući pripajanje poluostrva Krim Rusiji, NATO je obustavio saradnju s Rusjom počekom aprila 2014. godine. Iako su kanali za dijalog teoretski otvoreni, odnosi između Alijanse i Moskve nikada nisu bili gori od kraja Hladnog rata.

- Podrška NATO-a vojnim operacijama Kijeva protiv pobunjenika uopšte ne doprinosi pronalasku mirnog rešenja duboke ukrajinske krize - rekao je Lavrov Stoltenbergu na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu.

- Naglasio sam odgovornost Rusije u ovoj situaciji... jer Rusija podržava separatiste i ne poštuje pravila. Prekršila je teritorijalni integritet Ukrajine - rekao je Stoltenberg novinarima.

Generalni sekretar NATO podržao je jačanje prisustva Alijanse na istoku Evrope i stvaranje novih snaga od 5.000 ljudi i šest komandnih centara kao odgovor na "agresiju Rusije u Ukrajini".

- Objasnio sam Lavrovu koje će mere NATO sprovesti jer je to direktan odgovor na ono što smo videli u Ukrajini - dodao je Stoltenberg. Lavrov je odgovorio da će mere NATO-a na istoku Evrope "stvoriti dodatnu tenziju koja će izazvati sukob", dok je Stoltenberg naveo da su te mere "srazmerne i odbrambene".

Bridlav: Ne treba da odbacimo vojnu opciju NATO-A

- Zapad ne treba da odbaci vojnu opciju u Ukrajini, rekao je danas vojni komandant NATO-a američki general Filip Bridlav, dodajući da se radi o mogućnosti da se pomogne Ukrajini slanjem oružja i opreme, a ne vojnika.

- Mislim da ne treba olako da odbacimo mogućnost vojne opcije, rekao je general Bridlav grupi novinara na Konferenciji o bezbednosti u Minhenu, odgovarajući na pitanje da li će podržati slanje oružja ukrajinskoj vojsci u borbi protiv proruskih boraca.

On je dodao da se radi o obezbjeđivanju oružja ili opreme, a ne o slanju vojnika.

- Ne pregovara se o direktnom dolasku vojnika, rekao je on.

On je dodao da su prijedlozi ruskog predsjednika Vladimira Putina za okončanje sukoba na istoku Ukrajine "potpuno neprihvatljivi".

2024 © - Vesti online