Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 05.02.2015.
22:57
Beta A

Mirovni plan za Putina i Porošenka: Poslednja šansa za mir u Ukrajini

Vođe Francuske i Nemačke Fransoa Oland i Angela Merkel su Ukrajini i Rusiji predložili mirovni plan koji treba prvenstveno da zaustavi preteći širi ratni sukob i moguće američke isporuke oružja Kijevu, ali i federalno, autonomno rešenje za pobunjeni istok Ukrajine i vojnu neutralnost te zemlje, odnosno odustajanje od članstva u NATO.

Beta/AP/E. L.
Ponudili mirovni plan za rešenje krize u Ukrajini: Angela Merkel i Fransoa Oland

Osvedočivši se da sankcije protiv Rusije nemaju učinka, francuski predsednik Oland, koji je danas obelodanio ovu inicijativu, i kancelarka Merkel su o tome razgovarali s ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, potom će se sutra u Moskvi sastati s ruskim predsednnikom Vladimirom Putinom, koji je prethodno Parizu, Berlinu i Kijevu stavio do znanja spremnost za takvu nagodbu, tvrdi francuski list "Figaro".
 

Izveštač francuske tv mreže "Frans 24" iz Kijeva je javio da je inicijativa Oland-Merkel pre svega imala za cilj da se preduprede nagoveštaji iz Vašingtona da bi Amerika mogla Ukrajini da da moćno "defanzivno naoružanje", iako su i Amerikanci dosad bar rečima bili mišljenja da se ukrajinska kriza može rešiti jedino političkim putem i pregovorima.

"Figaro" se poziva na jednog visokog zvaničnika Evropske unije koji ukazuje na to da je ruski predsednik Putin spreman da rešenje traži u dogovoru s Olandom, Merkelovom i Porošenkom, budući da je "time iz igre izbačen Vašington".

Bitno je i to, kako podvlači ovaj izvor, da je "Putin od evropskih vođa dobio uveravanja da Ukrajina neće ući u NATO", što su upravo potvrdili i francuski predsednik i nemačka kancelarka.

Beta/AP/Presidential Press Service/M. L.
Sastanak u Kijevu: Angela Merkel, Petro Porošenko i Fransoa Oland

Francuski mediji podvlače da predsednik Oland i kancelarka Merkel i dalje smatraju da ukrajinsko-ruski sporazum iz Minska predstavlja bitnu osnovu za dogovor, jer predviđa obustavu vatre, povlačenje teškog naoružanja, razmenu zarobljenika, humanitarnu pomoć civilima i pregovore Kijeva i pobunjenih oblasti u Donbasu o njihovoj autonomiji, odnosno federalnom uređenju zemlje.

I Oland i Merkelova su upozorili da je reč o "poslednjoj šansi" za preokret ka političkom rešenju i miru u ukrajinskoj krizi, jer inače preti širi ratni sukob i zato su naglasili da su protiv doturanja oružja Kijevu.

Pariz i Berlin smatraju da se mora sprečiti vojno zaoštravanje i "totalni rat", na šta je upozorio Oland, što bi nastalo isporukom američkog ubojitog naoružanja Kijevu, i to utoliko pre što unutar Evropske unije vlada podeljenost i Poljska i neke baltičke zemlje su izgleda već poslale određeno naoružanje Kijevu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.02.2015. 23:10
А колико ће трајати тај мировни план.Запад је смислио још једну лаж .
Petak 06.02.2015. 00:33
Plan nije loš ako je iskren i vodio bi kompromisu, ali pod uslovom da zaraćene strane zaista žele mir. I da dođe do mirovnog sporazuma sankcije i kontrasankcije Rusiji (Rusije) ne bi bile opozvane zbog Krima, a ako bi bile to bi značilo skoro pa apsolutnu pobjedu Rusije nad Ukrajinom i Zapadom...
Petak 06.02.2015. 06:12
Kako kaze Merkl, tako ce da bude !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online