Četvrtak 05.02.2015.
22:57
Beta

Mirovni plan za Putina i Porošenka: Poslednja šansa za mir u Ukrajini

Beta/AP/E. L.
Ponudili mirovni plan za rešenje krize u Ukrajini: Angela Merkel i Fransoa Oland

Osvedočivši se da sankcije protiv Rusije nemaju učinka, francuski predsednik Oland, koji je danas obelodanio ovu inicijativu, i kancelarka Merkel su o tome razgovarali s ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, potom će se sutra u Moskvi sastati s ruskim predsednnikom Vladimirom Putinom, koji je prethodno Parizu, Berlinu i Kijevu stavio do znanja spremnost za takvu nagodbu, tvrdi francuski list "Figaro".
 

Izveštač francuske tv mreže "Frans 24" iz Kijeva je javio da je inicijativa Oland-Merkel pre svega imala za cilj da se preduprede nagoveštaji iz Vašingtona da bi Amerika mogla Ukrajini da da moćno "defanzivno naoružanje", iako su i Amerikanci dosad bar rečima bili mišljenja da se ukrajinska kriza može rešiti jedino političkim putem i pregovorima.

"Figaro" se poziva na jednog visokog zvaničnika Evropske unije koji ukazuje na to da je ruski predsednik Putin spreman da rešenje traži u dogovoru s Olandom, Merkelovom i Porošenkom, budući da je "time iz igre izbačen Vašington".

Bitno je i to, kako podvlači ovaj izvor, da je "Putin od evropskih vođa dobio uveravanja da Ukrajina neće ući u NATO", što su upravo potvrdili i francuski predsednik i nemačka kancelarka.

Beta/AP/Presidential Press Service/M. L.
Sastanak u Kijevu: Angela Merkel, Petro Porošenko i Fransoa Oland

Francuski mediji podvlače da predsednik Oland i kancelarka Merkel i dalje smatraju da ukrajinsko-ruski sporazum iz Minska predstavlja bitnu osnovu za dogovor, jer predviđa obustavu vatre, povlačenje teškog naoružanja, razmenu zarobljenika, humanitarnu pomoć civilima i pregovore Kijeva i pobunjenih oblasti u Donbasu o njihovoj autonomiji, odnosno federalnom uređenju zemlje.

I Oland i Merkelova su upozorili da je reč o "poslednjoj šansi" za preokret ka političkom rešenju i miru u ukrajinskoj krizi, jer inače preti širi ratni sukob i zato su naglasili da su protiv doturanja oružja Kijevu.

Pariz i Berlin smatraju da se mora sprečiti vojno zaoštravanje i "totalni rat", na šta je upozorio Oland, što bi nastalo isporukom američkog ubojitog naoružanja Kijevu, i to utoliko pre što unutar Evropske unije vlada podeljenost i Poljska i neke baltičke zemlje su izgleda već poslale određeno naoružanje Kijevu.

2024 © - Vesti online