Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 06.02.2015.
15:26 >> 17:22h
Beta A

Plavi šlemovi i Dejton kao rešenje za Ukrajinu?

Primirje, razdvajanje sukobljenih strana na istoku Ukrajine uz mogući razmeštaj "plavih šlemova" UN i pregovore o federalizaciji zemlje, slične Dejtonu, izgleda da su ključne ponude u mirovnom planu koji je juče ponuđen Kijevu, a danas će, od strane francuskogi predsednika Fransoa Olanda i nemačke kancelarke Angelea Merkel, biti ponuđen Moskvi.

Beta/AP/P. D. J.
Ima li kraja ratu: Scene razaranja sa istoka Ukrajine

To tvrde neki zapadnoevropski mediji, diplomate i analitičari, a glavni cilj je da se preduprede nagoveštaji Vašingtona o isporuci oružja Ukrajini i nađe političko rešenje, uz poštovanje

teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali i da se daju garantije Moskvi da ta zemlja neće ući u članstvo NATO, što javno i jesu stavili do znanja Berlin i Pariz.

Predsednik Oland je upozorio da se mora sprečiti "totalni rat" u Ukrajini, dok je nemačka kancelarka Merkel jasno predočila da će sve biti učinjeno za "evropski mir" i naglasila da se Oland i ona angažuju "za francusko-nemačke, ali i interese Evrope".

Iako je francusko-nemački plan zasad obavijen velom tajnosti, neki mediji tvrde da se temelji uglavnom na ranijem ukrajinsko-ruskom mirovnom sporazumu iz Minska, ali da sadrži i predlog za razmeštaj trupa UN da bi primirje i razdvajanje sukobljenih strana bilo održivo.

Kijev, bar zasad, odbija da se "plavi šlemovi" UN rasporede na istoku Ukrajine.

Španski list Pais javlja da bi linija razdvajanja trebalo da odrazi sadašnju kontrolu teritorije dveju strana, što će teško prihvatiti Kijev jer su prorusi na istoku Ukrajine u poslednje vreme potisli ukrajinsku vojsku i zaposeli nova područja u Donbasu.

Nemački dnevnik Zidojče cajtung navodi da bi "šira autonomija bila data proruskim aktivistima" uz veću teritoriju od one predviđene sporazumom iz Minska.

Francuski Mond piše da se "Ukrajinci boje da bi Evropljani mogli ishitreno prihvatiti plan koji prividno poštuje 'crvenu liniju' teritorijalne celovitosti Ukrajine, što bi paralisalo zemlju".

List dodaje da su posle saopštenja da Oland i Merkel kreću u Kijev i Moskvu s novom ponudom za mir, u Kijevu "odmah upozorili na neprihvatanje 'novog Dejtona (mirovnog sporazuma o okončaju ratnog sukoba u BiH 1995)', a kojim je ta zemlja postala trajno nemoguća za upravljanje".

Ruski predsednik Vladimir Putin je stavio do znanja spremnost da se "konstruktivno razgovara" o francusko-nemačkom planu i podvukao da Moskva sukob u Ukrajini smatra unutrašnjim "građanskim ratom".

Francuski predsednik Oland je predočio da je "Rusija prijateljska zemlja".

Španski dnevnik Pais prenosi ocenu zapadnih diplomatskih krugova u Kijevu da se "vođstvo Ukrajine opire razmeštaju trupa UN na liniji razdvajanja na istoku, ali kako se razvijaju stvari, već sutra bi se mogli naći u situaciji da u Donbasu budu ruske mirovne snage koje bi tamo ostale godinama".

Zapadni diplomatski izvori upozoravaju i da Moskva nema potpuni upliv na pobunjenike u Donbasu, koji takođe odbijaju raspoređivanje "plavih šlemova" UN jer smatraju da će to samo dati mogućnost ukrajinskoj vojsci da se oporavi od ozbiljnih poraza posebno u poslednje vreme.

NATO podržava inicijativu Merkel i Olanda

NATO "u potpunosti podržava" mirovnu incijativu nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog lidera Fransoa Olanda, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, ocenjujući da je situacija na istoku Ukrajine "kritična".

- Situacija je veoma teška, kritična je. U Ukrajini je stradalo više od 5.300 ljudi tokom deset meseci - ostakao je Stoltenbeg po dolasku na Bezbednosnu konferenciju u Minhenu.

- Ponavljam da Rusija mora da poštuje međunarodno pravo i svoje međunarodne obaveze- dodao je on.

POVEZANE VESTI

Petak 06.02.2015. 16:01
Bože,bože.Pa nije to mala,jadna,napaćena Srbija pa da je šutka kako ko hoće.To je Rusija,zemlja velika i sila silna.Hej vi tamo nazi.Opametite se dok još ima vremena.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online