Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 19.04.2016.
12:29
Vestionline A

Šta je francuski ministar odbrane poručio Tomi?

Ministar odbrane Francuske Žan Iv Le Drijan uputio je, povodom Stogodišnjice spasavanja srpske vojske na Krfu, predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću poruku u kojoj kaže da je njegova zemlja srećna što je mogla da ima odlučujuću ulogu u tome da srpska vojska nađe uporište na Krfu pre nego što krene u borbu na Solunski front pod vrhovnom komandom generala Saraja.

Reuters
Svi se sećaju herosjtva srpskih vojnika: Žan Iv le Drijan

Le Drijan je u poruci, koju je na Krfu pročitala ambasadorka Francuske u Srbiji Kristn Moro, naveo da iako nije mogao da prisustvuje obeležavanju ovog datuma, želi, ovog 18. aprila, da se pokloni uspomeni i hrabrosti srpskih vojnika koji su, tokom celog Prvog svetskog rata, i pored izuzetnih iskušenja koja su koštala života mnoge od njih, kao i mnoge civile, istrajali kako bi Srbija u potpunosti, odano i časno ispunila svoje obaveze prema Saveznicima.

- Danas obeležavate Stogodišnjicu dolaska na ostrvo Krf, početkom 1916, posle teškog puta od nekoliko stotina kilometara, fizički i psihički iscrpljenih srpskih vojnika. Nakon što je izvršila neophodne pripreme za prihvat srpskih vojnika na Krfu, Francuska je takođe, kroz misiju generala Piarona de Mondezira, brinula o medicinskoj nezi i snabdevanju srpskog kontingenta, kao što je dostavila i opremu i naoružanje koji su bili potrebni da srpska vojska ponovo stane na noge - naveo je Le Drijan u poruci.

On podseća da 18. april označava početak raspoređivanja srpskih trupa prema Solunu, gde su aktivno učestvovale u ofanzivama istočne vojske sve do ponovnog zauzimanja zemlje 1918.

U tim dejstvima, podstio je, stvoreno je izuzetno čvrsto bratstvo po oružju koje je ujedinilo naše vojnike i više od toga, ujedinilo je za vreme Velikog rata naša dva naroda.

- Spomenik zahvalnosti Francuskoj, podignut 1930. u Kalemegdanskom parku u Beogradu, kao simbol tog francusko-srpskog prijateljstva učvršćenog uspomenom na zajednička iskušenja tokom Velikog rata, ovekovečuje to sećanje. Upravo zbog toga se Francuska obavezala da učestvuje u njegovoj obnovi - istakao je.

Ističe da je srećan što se, kako kaže, ova vojna bliskost između naše dve zemlje nastavlja danas kroz zajedničko angažovanje naših vojnika u Adenskom zalivu kao i u Centralnoafričkoj Republici, pod zastavom Evropske unije.

- Želim da sećanje na ove istorijske događaje još dugo živi kako bi francusko-srpsko prijateljstvo iz njih crplo novu inspiraciju za zajedničko suprotstavljanje izazovima današnjice - naveo je Le Drijan.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.04.2016. 12:54
Srbski mucenici su danima umirali. Iscrpljeni, izgladnjeli, bez ikakve pomoci " saveznika". Tek kad je Rusija zapretila potpisivanjem separatnog mira sa Njemcima ako se ne pruzi pomoc Srbskoj vojsci od strane engleza i francuza. Tek tada su se mlitavi i podli "saveznici" ( englezi i francuzi) pokrenuli. Moramo biti zahvalni francuzima sto nam prije prelaska Albanije poslase neupotrebljive granate. ..........................................................................................On podseća da 18. april označava početak raspoređivanja srpskih trupa prema Solunu, gde su aktivno učestvovale u ofanzivama istočne vojske sve do ponovnog zauzimanja zemlje 1918. ..................................Nije to bilo ponovno "zauzimanje" zemlje vec oslobadjanje.
Utorak 19.04.2016. 13:43
Hvala Francuskoj na početku 30-tog veka.Večna joj hvala.Gde se izgubi taj slobodarski i čoveko,ljubivi duh tadašnje Francuske?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online