Utorak 19.04.2016.
12:29
Vestionline

Šta je francuski ministar odbrane poručio Tomi?

Reuters
Svi se sećaju herosjtva srpskih vojnika: Žan Iv le Drijan

Le Drijan je u poruci, koju je na Krfu pročitala ambasadorka Francuske u Srbiji Kristn Moro, naveo da iako nije mogao da prisustvuje obeležavanju ovog datuma, želi, ovog 18. aprila, da se pokloni uspomeni i hrabrosti srpskih vojnika koji su, tokom celog Prvog svetskog rata, i pored izuzetnih iskušenja koja su koštala života mnoge od njih, kao i mnoge civile, istrajali kako bi Srbija u potpunosti, odano i časno ispunila svoje obaveze prema Saveznicima.

- Danas obeležavate Stogodišnjicu dolaska na ostrvo Krf, početkom 1916, posle teškog puta od nekoliko stotina kilometara, fizički i psihički iscrpljenih srpskih vojnika. Nakon što je izvršila neophodne pripreme za prihvat srpskih vojnika na Krfu, Francuska je takođe, kroz misiju generala Piarona de Mondezira, brinula o medicinskoj nezi i snabdevanju srpskog kontingenta, kao što je dostavila i opremu i naoružanje koji su bili potrebni da srpska vojska ponovo stane na noge - naveo je Le Drijan u poruci.

On podseća da 18. april označava početak raspoređivanja srpskih trupa prema Solunu, gde su aktivno učestvovale u ofanzivama istočne vojske sve do ponovnog zauzimanja zemlje 1918.

U tim dejstvima, podstio je, stvoreno je izuzetno čvrsto bratstvo po oružju koje je ujedinilo naše vojnike i više od toga, ujedinilo je za vreme Velikog rata naša dva naroda.

- Spomenik zahvalnosti Francuskoj, podignut 1930. u Kalemegdanskom parku u Beogradu, kao simbol tog francusko-srpskog prijateljstva učvršćenog uspomenom na zajednička iskušenja tokom Velikog rata, ovekovečuje to sećanje. Upravo zbog toga se Francuska obavezala da učestvuje u njegovoj obnovi - istakao je.

Ističe da je srećan što se, kako kaže, ova vojna bliskost između naše dve zemlje nastavlja danas kroz zajedničko angažovanje naših vojnika u Adenskom zalivu kao i u Centralnoafričkoj Republici, pod zastavom Evropske unije.

- Želim da sećanje na ove istorijske događaje još dugo živi kako bi francusko-srpsko prijateljstvo iz njih crplo novu inspiraciju za zajedničko suprotstavljanje izazovima današnjice - naveo je Le Drijan.

2024 © - Vesti online