Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 17.12.2016.
03:00
Slobodan Vukosavljević - Vesti A

U rat sa tenkovima, iz rata sa motikama (5): Miloševića preklinjali za pomoć

Srb je jedan od bisera srpskoga naroda na samom zapadu Balkana, na staroj granici pravoslavlja, kolevci antifašizma i slobode. Bio je pun vojske i vozila. Koga god sam pitao gde je Glavni štab, nije mi znao pouzdano odgovoriti. Jedan mi je oficir rekao da su u Domu kulture. U kući preko puta Doma kulture potpukovnik Marić me je uveo u jednu omanju prostoriju, gde su se nalazili predsednik Milan Martić, generali Mrkšić, Petrović i Bjelanović.

youtube.com/Toni Didak
Hrvati ga zasuli granatama: Gran Knin

Martić je upitao: - Otkuda ti, Slobo? Mrkšić je sa osmehom odgovorio: - Stigao dobrovoljac, gde ti je uniforma? - U kolima, ostala su mi kola desetak kilometara od Srba, blokirana.

Dvojica ispaštala za sve

Mile Mrkšić je bio jedan od istinskih srpskih mučenika i heroja na čija su pleća pali svi promašaji Vukovarske operacije 1991, kako promašaji onih koji su tom operacijom hteli graditi slavu, tako i onih koji su njome hteli sahraniti JNA, ali je bilo malo razuma. Mrkšić je ispaštao zbog grehova drugih, najviše onih koje je voleo i kojima je verovao, a postao je heroj zato što je to sve stojički podneo, do svoje smrti u tamnici. Na njega je pala krivica za pad Krajine, svi promašaji onih koji su hteli da je stvore i onih koji to nisu hteli, kao i onih koji su je uništavali.
Milan Martić bio je predsednik Republike Srpske Krajine od februara 1994. godine, posle ponovljenih izbora. Narodni vođa, koji se stavio na čelo srpskih ustanika protiv odvajanja srpskog naroda od svoje matice Jugoslavije i protiv ulaska u novu Nezavisnu državu Hrvatsku. U toku hrvatsko-američke operacije Oluja i proterivanja Srba sa njihovih vekovnih ognjišta, ostao je uz svoju vojsku i svoj narod iako su ga svi njegovi saradnici napustili.

Televizije zaćutale

Martić je nastavio s pitanjima i vulgarnim komentarima punim gneva:
- Slobo, šta kaže Milošević? Molio sam ga i kumio da se pojavi na televiziji i da da do znanja kako će nas zaštititi, nije hteo. Da je to uradio, ne bi nas napali. Sad treba sav ovaj narod propustiti u Srbiju, pa nek se udavi. Šta kažu drugi, šta kaže televizija? - nastavi s pitanjima.- Da osuđuju agresiju, preneli su tvoj apel što si uputio međunarodnoj zajednici.

- A jesu li saopštili moj zahtev koji sam uputio Jugoslaviji za pomoć?
- Državna televizija nije, saopštio je Studio B, koliko sam primetio.
- Nije nam dao da dišemo, gušio nas je na svakom koraku, nikako nismo mogli da profunkcionišemo, stalno nam je podmetao klipove, sve nas je posvadio.
Ovaj istup za mene nije bio nikakvo iznenađenje, nego pravdanje čoveka koji za svoj neuspeh krivi drugog. Pitao sam ga:- Milane, šta se to desilo? - A šta se desilo? Užasno su bombardovali gradove, to je strašno, hiljade i hiljade granata je palo na Knin i na druge gradove, ti ne možeš da veruješ, gađali su sve, to je neizdrživo, narod bi izginuo. Mi smo sinoć morali da donesemo neku odluku i doneli smo je - da narod, žene, starce i decu evakuišemo, da ih sklonimo u sela. Posle te naredbe bilo je strašno, nastupio je stampedo, koji se nije mogao zaustaviti, borci su s fronta krenuli da spasavaju žene i decu i nastalo je rasulo...

Prvi dobrovoljac

Milan Martić reče: - Ti si, Slobo, prvi dobrovoljac... Bio sam i u januaru '91, ali sa dva autobusa oficira, tada je bilo nešto drugo. Ne ostavljam nikoga na cedilu. Tada su bili i Arkan i kapetan Dragan, grdni šešeljevci, četničke vojvode, novinarske ikone. Martić je ispričao kako mu je "kapetan Dragan uzeo pancir i blindirani auto i zbrisao na vreme".

Nisam bio uveren da je zbog te odluke nastalo rasulo, jer, pre svega, to nije bilo rasulo, nego jedno uredno povlačenje po unapred pripremljenom putu bez ometanja od strane neprijatelja. General Mrkšić je izlazio povremeno nešto da reguliše, naročito kad je predsednik bio vulgaran. Kada je ušao i seo, Mrkšića sam pitao:
- Mile, kakvo je sad stanje? - Radić i Kovačević su dole, na Malovanu i šire se organizuje zaštitnica. - A u Lici? I tu se organizuje, ona dva korpusa na Baniji i Kordunu dobro se drže. - Imaš li vezu s njima? Nejasno mi je odgovorio i izašao. Razgovor je nastavio general Bjelanović, dosta svež i ničim zabrinut, opušten, čini mi se nesvestan situacije. Pitao sam ga: - Bjelanoviću, kako su oni ostali bez municije? - Pa, j...o ga ti, niko nije hteo da utovara i da vozi, sve se rasulo. - A je li municija i gorivo izvučeno ili uništeno? - Ma jok, je l' ti kažem da nisu hteli utovarati, sve se to razbežalo. - Jesi li preduzeo mere da se bar uništi? - Ma jesmo nešto, ali nisu uspeli. - Koliko je toga ostalo? - Puno, preko hiljadu tona municije i preko pet stotina tona goriva, od toga preko dve stotine tona kerozina.

Počeo je da me boli stomak, naročito od Bjelanovićevog odnosa prema strašnoj istini. Nisam želeo da koristim zlu priliku, pa da gospodinu generalu saspem u lice njegovu sujetu - kako sve vojne objekte u Severnoj Dalmaciji drži u svojoj vlasti i kako na naopak birokratski način upravlja svim ratnim materijalnim sredstvima, kojih je za ono vreme bilo u izobilju, kako komandama i jedinicama, kao milostinju, deli sve - od toalet papira do najsloženijih borbenih sistema, čime i u ovo veoma zlo i opasno vreme sprovodi mirnodopsku filosofiju JNA, koju smo mi nazivali pozadinskim upravljanjem i komandovanjem vojskom.

Avijacija nestala

Posebno je zaslužio da mu u lice saspem svu tragediju angažovanja veoma mladih kadrova za obezbeđenje vojnih objekata u slučaju opšte mobilizacije i za popunu formacijskih mesta pozadinske baze Glavnog štaba, koju je upravo taj general digao iznad vojske. Samo u toj njegovoj pozadinskoj bazi angažovano je na raznorazne zadatke obezbeđenja blizu 200 mladića najsposobnijih po borbenim kriterijumima i nekoliko desetina profesionalnog kadra, podoficira, oficira i civilnih lica, a sva sredstva, kako kaže general s veoma blagom konstatacijom, pala su u ruke neprijatelju... Iz razgovora s generalom Petrovićem zaključio sam da su avioni i helikopteri prebačeni u Banjaluku.

POVEZANE VESTI

Subota 17.12.2016. 13:58
Mogu da kazem iz ugla gledanja vojnika Vojske RSK da je sve bilo unaprijed pripremljeno. Mjesec dana prije napada pocele su dvostruke pripreme za usraski napad jer se okvirno znalo kad ce biti. Mobilisano je starije ljustvo za utvrdjivanje polozaja i kopanje rovova. To je ujedno bilo i jedino sto je ucinjeno. S druge strane je vrseno odvozenje municije za topove, tenkove, haubice i mino bacace u skladista . Sa linije su selektivno odvozene granate To je cinjeno i u vece pred napad a pod isprikom da su punjenja stara i da ce se dovesti nova. To se naravno nikad nije desilo. Dijelovi jedinica u vreme samog napada nisu vrsili nikakve borbene aktivnosti iako su im drugi dijelovi trpili snazne napade. Ne samo pjesadija vec artiljerija i tenkovi. Nikakva rezervna linija odbrane nije ni pokusana uspostaviti , osim samoinicijativno od vojnika i dijela nizi oficira na nivou vodova ili ceta. Agonija vojske je trajala 2 do 4 dana. Neki dijelovi fronta su funkcionisali i odbili sy vise napada. Uglavnom dok se imalo cime braniti. Prestankom djelovanja artiljerije ( zbog nestanka municije) pocele su pucati linije odbrane. Desavalo se i da artiljerija bude ugrozena od njihove pjesadije i to zbog toga sto su je slavni i sposobni oficiri jna smjestili na prvu liniju odbrane iako ona moze dejstvovati i do 20 km. iz dubine teritorija. Sve se "slucajno" raspalo po planu. Na putu povlacenja , izbjegavanja , bjezanije ili kako got ko to nazvao , slusao sam iste price. Tenkisti sa Dinare. Ostali smo bez ikakve municije. Komanda naredila povlacenje do Padjena uz obecanje da tu dobijamo popunu na rezervnoj liniji. Po dolasku na Padjene upadamo u kolonu civila i naravno od komande i popune ni traga ni glasa. Haubicari iz Benkovca. Komanda nam naredila prestanak dejstava. Mi smo to odbili. Iz komande nam je stigao ultimatum. Povlacite se ili mi povlacimo pjesadiju pa ostajete na prvoj liniji. Vojnici sa Petrove gore ( raketne jedinice). Povukli smo se sa vecim dijelom tehnike bez ikakvi dejstava. Napitanje zasto odgovorili su da su im sifre za aktivaciju u Beogradu i da nisu dobili odobrenje za dejstva. Borbena avijacija sa jedinog aerodroma ( koga jna nije prije unistila ili predala neprijatelju) se uspjesno povukla. Jedina zamjerka na njih je sto nisu pokusali dejstvo po neprijatelju pa su cak olaksavali avione u nasoj pozadini.............Mogu bivsi oficiri da pisu sto got hoce ali ljagu sa svoi cinova i postupaka ne mogu da skinu................
Subota 17.12.2016. 14:03
PS. Jedinice vojske RSK u zap. Slavoniji ne cine ni minimum da olaksaju ostalim napadnutim dijelovima. Ne vrse takticki napad ( sto je jedino vojnicki ispravno u tom momentu) vec se "cvrsto" ukopavaju da se neprijatelj ispred njih ne prepane jer na tom dijelu nije bilo njihovi borbeno sposobni jedinica .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online