Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 17.12.2016.
03:00
Slobodan Vukosavljević - Vesti A
Srb je jedan od bisera srpskoga naroda na samom zapadu Balkana, na staroj granici pravoslavlja, kolevci antifašizma i slobode. Bio je pun vojske i vozila. Koga god sam pitao gde je Glavni štab, nije mi znao pouzdano odgovoriti. Jedan mi je oficir rekao da su u Domu kulture. U kući preko puta Doma kulture potpukovnik Marić me je uveo u jednu omanju prostoriju, gde su se nalazili predsednik Milan Martić, generali Mrkšić, Petrović i Bjelanović.
Subota 17.12.2016.13:58
Mogu da kazem iz ugla gledanja vojnika Vojske RSK da je sve bilo unaprijed pripremljeno. Mjesec dana prije napada pocele su dvostruke pripreme za usraski napad jer se okvirno znalo kad ce biti. Mobilisano je starije ljustvo za utvrdjivanje polozaja i kopanje rovova. To je ujedno bilo i jedino sto je ucinjeno. S druge strane je vrseno odvozenje municije za topove, tenkove, haubice i mino bacace u skladista . Sa linije su selektivno odvozene granate To je cinjeno i u vece pred napad a pod isprikom da su punjenja stara i da ce se dovesti nova. To se naravno nikad nije desilo. Dijelovi jedinica u vreme samog napada nisu vrsili nikakve borbene aktivnosti iako su im drugi dijelovi trpili snazne napade. Ne samo pjesadija vec artiljerija i tenkovi. Nikakva rezervna linija odbrane nije ni pokusana uspostaviti , osim samoinicijativno od vojnika i dijela nizi oficira na nivou vodova ili ceta. Agonija vojske je trajala 2 do 4 dana. Neki dijelovi fronta su funkcionisali i odbili sy vise napada. Uglavnom dok se imalo cime braniti. Prestankom djelovanja artiljerije ( zbog nestanka municije) pocele su pucati linije odbrane. Desavalo se i da artiljerija bude ugrozena od njihove pjesadije i to zbog toga sto su je slavni i sposobni oficiri jna smjestili na prvu liniju odbrane iako ona moze dejstvovati i do 20 km. iz dubine teritorija. Sve se "slucajno" raspalo po planu. Na putu povlacenja , izbjegavanja , bjezanije ili kako got ko to nazvao , slusao sam iste price. Tenkisti sa Dinare. Ostali smo bez ikakve municije. Komanda naredila povlacenje do Padjena uz obecanje da tu dobijamo popunu na rezervnoj liniji. Po dolasku na Padjene upadamo u kolonu civila i naravno od komande i popune ni traga ni glasa. Haubicari iz Benkovca. Komanda nam naredila prestanak dejstava. Mi smo to odbili. Iz komande nam je stigao ultimatum. Povlacite se ili mi povlacimo pjesadiju pa ostajete na prvoj liniji. Vojnici sa Petrove gore ( raketne jedinice). Povukli smo se sa vecim dijelom tehnike bez ikakvi dejstava. Napitanje zasto odgovorili su da su im sifre za aktivaciju u Beogradu i da nisu dobili odobrenje za dejstva. Borbena avijacija sa jedinog aerodroma ( koga jna nije prije unistila ili predala neprijatelju) se uspjesno povukla. Jedina zamjerka na njih je sto nisu pokusali dejstvo po neprijatelju pa su cak olaksavali avione u nasoj pozadini.............Mogu bivsi oficiri da pisu sto got hoce ali ljagu sa svoi cinova i postupaka ne mogu da skinu................
Subota 17.12.2016.14:03
PS. Jedinice vojske RSK u zap. Slavoniji ne cine ni minimum da olaksaju ostalim napadnutim dijelovima. Ne vrse takticki napad ( sto je jedino vojnicki ispravno u tom momentu) vec se "cvrsto" ukopavaju da se neprijatelj ispred njih ne prepane jer na tom dijelu nije bilo njihovi borbeno sposobni jedinica .

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)