Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.05.2015.
05:30
24sata.rs A

Ovo je jedna od najpopularnijih dijeta na svetu, a može biti opasna po život

Jedna od najpopularnijih dijeta, kako u svetu tako i kod nas, već godinama je ona koju je osmislio doktor Robert Atkins. Plan ishrane, koji je po njemu i dobio ime, podrazumeva potpuno isključivanje ugljenih hidrata, što može da predstavlja veliki problem za organizam, pa čak da dovede i do ozbiljih zdravstvenih smetnji, ističe nutricionista Ankica Simić.

Reuters
Važno je shvatiti da su za ljudski organizam potrebni i ugljeni hidrati i proteini

- Atkinsonova dijeta se bazira na dominantnom unosu proteina, isključivo animalnog porekla (jer su biljne namirnice koje sadrže proteine obično bogate i ugljenim hidratima dok životinjske namirnice nisu), bez unosa ugljenih hidrata, odnosno sa njihovim velikim ograničenjem. Problem je što ugljeni hidrati u normalnom metabolizmu predstavljaju dominantan izvor energije - objašnjava doktorka.

Generalno, ovoj dijeti se najčešće okreću ljudi koji vole meso, budući da možete da ga jedete za sve obroke. U početku se ugljeni hidrati svih oblika u potpunosti isključuju, a kasnije se polako dodaju, ali samo neki i u veoma ograničenim količinama.

Već dugo se priča o tome kako ovakav način ishrane na duge staze može da ostavi ozbiljne posledice, ali je sada jedna američka studija pokazala da Atkinsonova dijeta negativno utiče na gotovo sve u organizmu - od bubrega do srca. Naš stručnjak objašnjava zašto je to tako.

- Krajnji proizvod metabolizma ugljenih hidrata su ugljen dioksid i voda, proteina su urea i kreatinin koji se izlučuju u bubrezima putem mokraće, a masti razlaganjem daju keto tela koja su izrazito kisela i u nedostatku ugljenih hidrata ne mogu se razložiti već zakiseljavaju krv, dovode do ketoacidoze i u višku se izlučuju urinom - objašnjava Simić.

Međutim, kada nemamo ugljenih hidrata, telo je prinuđeno da koristi masti kao izvor energije, što dovodi do ketoacidoze tela, s ozbirom da proteini nisu dominantan izvor energije.

- Kada su oba na raspolaganju telo će prvo koristiti masti. Ovo dovodi do mršavljenja, ali može dovesti i do ketoacidoze - upozorava nutricionista. Ketoacidoza je vrlo opasno stanje koje odlikuje nenormalno visoka koncentracija ketona. Ovo stanje može dovesti do zakiseljavanja krvi i može biti smrtonosno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online