Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.12.2016.
05:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Fidel Kastro, kubanski div (5): Korak do ponora

Kenedi je sad zatražio od generala Lemeja, (koji se zdušno zalagao za to da napadne Ruse) odgovore na pitanja o posledicama vazdušnih udara. "Generale, šta će Sovjeti učiniti kad ih napadnemo?" pitao je predsednik. "Ništa!" samouvereno će Lemej. "Ništa?" podigao je obrve Kenedi. "Ništa, jer jedini izbor koji bi imali je onaj koji ne mogu odabrati" objasnio je general Lemej.

wikipedia.org
Nije hteo pomoć u UN: U Tant i Džon Kenedi

"Generale, kad budemo pogodili njihove baze na Kubi stradaće i neko od sovjetskog osoblja. A tada, verujte mi, oni će odgovoriti. Kako bismo mi reagovali da oni ubiju naše vojnike? Nešto će učiniti, generale. To vam garantujem!" zaključio je Kenedi.

Propala nagodba

Dan kasnije Džon Kenedi je još jednom pogledao mape vazdušnih udara, kao i pomorske blokade, opcije za koju će se kasnije opredeliti.

"Dakle, na stolu imamo karantin i vazdušne udare" sumirao je Kenedi.

"Imamo i treću opciju" upao je Edli Stivenson, američki ambasador pri UN i nastavio:

"Kad već rizikujemo nuklearni rat, onda bi bar neko od nas u sobi valjda mogao da bude kukavica. E pa, izgleda da ću to biti ja. Treća opcija nam je da se nagodimo. Možemo da trampimo bazu Gvantanamo i rakete u Turskoj za povlačenje sovjetskih raketa s Kube. Otvorićemo treći kanal, tako što ćemo to reći U Tantu (generalnom sekretaru UN) da iznese formalni predlog i tako bi izgledalo da je to inicijativa UN, a ne naša ili njihova" predložio je Stivenson.

"Mislim da to nije moguće, Edli", prelomio je Kenedi i potom naciji objavio da nastupa pomorska blokada Kube.

Kraj krize

Drama se završila zaustavljanjem i okretanjem brodova, a Hruščov i Kenedi su razmenili nekoliko tajnih depeša u kojima su se dogovorili da Sovjeti povuku rakete s Kube, Amerikanci uklone svoje iz Turske i da se, što je za Kastra bilo najvažnije, garantuje nenapadanje.

Reuters
Fidel Kastro

Ruski konvoj plovi ka Havani

Mornarica je registrovala 25 sovjetskih brodova koji se kreću ka Kubi. Neki su se okretali, ali su trgovački tegljači "Minsk" i "Grozni" nastavili plovidbu uprkos svim pozivima američkih mornara na ruskom jeziku da se povuku.

"Brod se ne zaustavlja, admirale. Dajte nam instrukcije" tražio je komandant jednog od američkih brodova iz karantina.

"Ispalite rakete" naredio je admiral Denison.

"Šta to radite admirale?" dreknuo je sekretar za odbranu Meknamara.

"Zaustavi paljbu, zaustavi paljbu" odvratio je Denison radio-vezom oficiru na ratnom brodu, okrećući se Meknamari.

"Gospodine sekretaru, ispaljujemo signalne rakete preko pramca broda, za ime sveta! Ovo su vojna pravila još od 18. veka!" vikao je poniženi admiral.

"Predsednik je jasno rekao da neće biti nikakvog pucanja bez njegove izričite naredbe. Šta vam u toj rečenici nije jasno?" odvratio je sekretar za odbranu i nastavio: "Još od 18. veka? Isuse, s kakvim ljudima mi ovde radimo!"

Sutra - Fidel Kastro, kubanski div (6): Kubu treba spržiti

Ludilo razuma

Robert Meknamara, tadašnji američki sekretar za odbranu, trideset godina od krize je otkrio šta je za njega bilo najdramatičnije.

"Kad sam u Havani 1992. sreo Kastra pitao sam ga samo tri pitanja. Rekao sam:

"Gospodine predsedniče, da li ste znali da su na Kubi ruske rakete s nuklearnim bojevim glavama? Drugo, ako ste znali, da li biste preporučili Hruščovu da ih upotrebi u slučaju američke invazije na Kubu i treće, da li ste svesni šta bi se u tom scenariju Kubi dogodilo? E sad, želim odmah da naglasim da su glavni akteri ove krize bili sasvim razumni ljudi. Kenedi je bio razuman, Hruščov je bio razuman i Kastro je bio razuman. A Kastro mi je na pitanja odgovorio: "Prvo, da, znao sam da su na Kubi nuklearne glave. Drugo, ne samo da bih, već ja jesam Hruščovu preporučio da ih upotrebi. I treće, gospodine Meknamara, kad me već pitate šta bi bilo s Kubom - ona bi bila u potpunosti uništena!" Eto, toliko smo blizu bili sukoba" posvedočio je Meknamara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online