Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.02.2015.
08:21
Beta A

Putin: Dogovor je pao, prekid vatre 15. februara

"Dogovorili smo se o prekidu vаtre od ponoći 15. februаrа. Pozivаm obe strаne u Ukrаjini dа ispolje suzdržаnost, kаko bi se izbeglo nepotrebno krvoproliće, između ostаlog prilikom povlаčenjа tehnike. Teško nаoružаnje u Donbаsu će biti povučeno sа dаnаšnje linije dodirа zа Kijev, а zа ustаnike sа linije od 19. septembrа. Polаzimo od togа dа će 6.000 - 8.000 ukrаjinskih vojnikа opkoljenih u Debаljcevu položiti oružje"- rekao je Putin po završetku sastanka.

Fonet/AP
Dogovor na papiru je postignut, predstoji najteži deo - primena na terenu: Lideri Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine na samitu u Minsku

Sporazum obuhvata i povlačenje teškog naoružanja. Kako navodi RT na ruskom, u sporazumu se ponavljaju neki detalji iz prošlogodišnjeg mirovnog sporazuma, među kojima je politička reforma u Ukrajini koja bi osigurala poseban status za oblasti pod kontrolom pobunjenika.

Pregovori u Minsku trajali su više od 15 sati.

Fransoa Oland, je rekao da ima još posla, ali da je sporazum "realna šansa" da stvari krenu nabolje.

Angela Merkel je izjavila da je Vladimir Putin imao presudan uticaj na proruse tokom pregovora.

Lideri prorusa takođe su izrazili zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma i nadu da će konačno biti postignuto "mirno rešenje" konflikta na istoku Ukrajine

Prethodno je predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio da nema dobrih vesti sa pregovora.

- Nažalost, još nema dobrih vesti. Zasad nema nijedne vesti. I dalje postoji nada -  rekao je Porošenko za Frans pres u tom obraćanju.

Porošenko je tada rekao da su "uslovi" koje su Rusi postavili u Minsku "neprihvatljivi".

Kontakt grupa za Ukrajinu, koju čine predstavnici Ukrajine, Rusije, OEBS-a i na koju su pozvani u predstavnici prorusa, sastaće se u petak u Minsku.

Ukrajinske vlasti i proruski pobunjenici postigli su 5. septembra u Minsku sporazum o prekidu vatre. Uz memorandum od 19. septembra, to je jedini sporazum koji je potpisan od početka sukoba na istoku Ukrajine u kojima je poginulo više od 5.300 ljudi.

Istovremeno, prema izveštajima sa terena, na istoku Ukrajine borbe traju. Četiri civila su u poslednja 24 časa poginula od artiljerijske paljbe u Donjecku, a poginulo je najmanje 19 ukrajinskih vojnika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online