Četvrtak 12.02.2015.
08:21
Beta

Putin: Dogovor je pao, prekid vatre 15. februara

Fonet/AP
Dogovor na papiru je postignut, predstoji najteži deo - primena na terenu: Lideri Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine na samitu u Minsku

Sporazum obuhvata i povlačenje teškog naoružanja. Kako navodi RT na ruskom, u sporazumu se ponavljaju neki detalji iz prošlogodišnjeg mirovnog sporazuma, među kojima je politička reforma u Ukrajini koja bi osigurala poseban status za oblasti pod kontrolom pobunjenika.

Pregovori u Minsku trajali su više od 15 sati.

Fransoa Oland, je rekao da ima još posla, ali da je sporazum "realna šansa" da stvari krenu nabolje.

Angela Merkel je izjavila da je Vladimir Putin imao presudan uticaj na proruse tokom pregovora.

Lideri prorusa takođe su izrazili zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma i nadu da će konačno biti postignuto "mirno rešenje" konflikta na istoku Ukrajine

Prethodno je predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio da nema dobrih vesti sa pregovora.

- Nažalost, još nema dobrih vesti. Zasad nema nijedne vesti. I dalje postoji nada -  rekao je Porošenko za Frans pres u tom obraćanju.

Porošenko je tada rekao da su "uslovi" koje su Rusi postavili u Minsku "neprihvatljivi".

Kontakt grupa za Ukrajinu, koju čine predstavnici Ukrajine, Rusije, OEBS-a i na koju su pozvani u predstavnici prorusa, sastaće se u petak u Minsku.

Ukrajinske vlasti i proruski pobunjenici postigli su 5. septembra u Minsku sporazum o prekidu vatre. Uz memorandum od 19. septembra, to je jedini sporazum koji je potpisan od početka sukoba na istoku Ukrajine u kojima je poginulo više od 5.300 ljudi.

Istovremeno, prema izveštajima sa terena, na istoku Ukrajine borbe traju. Četiri civila su u poslednja 24 časa poginula od artiljerijske paljbe u Donjecku, a poginulo je najmanje 19 ukrajinskih vojnika.

2024 © - Vesti online