Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 12.02.2015.
19:16
Beta A

Sporazum u 13 tačaka: Narodu mir, Kijevu kontrola granice, prorusima amnestija

Dokument o prekidu vatre u Ukrajini, koji su posle 17 sati pregovora usaglasili lideri Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke, sadrži 13 tačaka i velikim delom preuzima elemente sporazuma o primirju potpisanog 5. septembra, takođe u Minsku, koji nije doveo do trajnog mira.

Fonet/AP
Četvorka posle 17 sati razgovora, ubeđivanja i natezanja postigla kakav-takav dogovor

U novom sporazumu se proširuje tampon zona iz koje treba da bude povučeno teško naoružanje, insistira se na tome da granicu kontrolišu snage Kijeva, i na sprovođenju ustavnih reformi u zemlji.

Strane u sukobu obavezuju se na prekid vatre od ponoći 15. februara po kijevskom vremenu, u oblastima Donjeck i Lugansk. Sporazum iz septembra je takođe predviđao prekid vatre, ali on je ostao mrtvo slovo na papiru. Prethodmo primirje, dogovoreno 9. decembra, takođe nije poštovano.

Novi dokument predviđa povlačenje celokupnog teškog naoružanja obe strane kako bi se uspostavila tampon zona širine između 50 i 140 kilometara u zavisnosti od tipa naoružanja. Prethodni sporazum predviđao je tampon zonu širine 30 kilometara.

U tekstu se navodi da se za snage iz Kijeva linijom fronta smatra sadašnja linija, a prorusi treba da se povuku na liniju fronta koja je bila na snazi kada je postignut sporazum iz septembra, jer su od tada zauzeli nove teritorije.

Reuters/V.O.
Obe strane treba da povuku svoje naoružanje i razmene zarobljenike

Povlačenje teškog naoružanja treba da počne najkasnije dva dana posle stupanja na snage prekida vatre i da se završi u roku od 14 dana. U tekstu se takođe predviđa povlačenje svih stranih naoružanih grupa, vojne opreme i plaćenika sa ukrajinske teritorije pod nadzorom Oebsa.

Predviđeno je "oslobađanje svih zatvorenika i talaca" koji su zatvoreni od početka sukoba u aprilu prošle godine. Taj uslov je postojao i u prethodnom sporazumu, ali je samo delimično poštovan. Poslednja velika razmena zatvorenika bila je krajem decembra.

Kao i u prethodnim sporazumima, novi dokument predviđa pokretanje dijaloga o održavanju lokalnih izbora u skladu sa ukrajinskim zakonima i o definisanju budućeg statusa oblasti Donjeck i Lugansk. Takođe, treba da se usvoji amnestija za borce koji su učestvovali u ratnom sukobu.

Beta/AP/M. C.
Mogu li novi sporazum i obećana amnestija da nateraju proruske borce da ovaj put polože oružje?

Novi dokument precizira da treba da se definišu uslovi za ponovno uspostavljanje ekonomskih i socijalnih veza, uključujući plaćanje penzija u zonama pod kontrolom ukrajinskih snaga i proruskih snaga. Ukrajina treba ponovo da uspostavi funkcionisanje svog bankovnog sistema u zonama sukoba.

Kontrola granice treba da pređe potpuno u ruke Kijeva, u celoj zoni sukoba, posle održavanja lokalnih izbora. Tekst predviđa usvajanje ustavnih reformi, uključujući usvajanje novog Ustava do kraja 2015. kojim će se uvesti decentralizaciju oblasti Donjeck i Lugansk u saglasnosti sa predstavnicima tih zona.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.02.2015. 20:57
Ко брише коментаре нека једе гомна.
Četvrtak 12.02.2015. 20:57
Nema ništa od primirja . Jednostavno NATO banditi to neće dozvoliti . Nikada njima nije dosta tuđe krvi .
Četvrtak 12.02.2015. 19:36
Доњецк и Луганск Република су остали у Украјини.Путин је желео да одвоји Доњецк Републику од Украјине и да је присвоји Русији али закон и Устав су јачи од свега.Дали је Путин издајица што није присвојио Доњецк Републику.Није издајица јер закон и Устав су јачи.Дали је Слободан Милошевић издајица пошто није присвојио пола Хрватске.Није издајица јер од суверене државе Хрватске није могао да узне ни милиметар.Народ Украјине скупо ће коштати америчка демократија.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online