Četvrtak 12.02.2015.
19:16
Beta

Sporazum u 13 tačaka: Narodu mir, Kijevu kontrola granice, prorusima amnestija

Fonet/AP
Četvorka posle 17 sati razgovora, ubeđivanja i natezanja postigla kakav-takav dogovor

U novom sporazumu se proširuje tampon zona iz koje treba da bude povučeno teško naoružanje, insistira se na tome da granicu kontrolišu snage Kijeva, i na sprovođenju ustavnih reformi u zemlji.

Strane u sukobu obavezuju se na prekid vatre od ponoći 15. februara po kijevskom vremenu, u oblastima Donjeck i Lugansk. Sporazum iz septembra je takođe predviđao prekid vatre, ali on je ostao mrtvo slovo na papiru. Prethodmo primirje, dogovoreno 9. decembra, takođe nije poštovano.

Novi dokument predviđa povlačenje celokupnog teškog naoružanja obe strane kako bi se uspostavila tampon zona širine između 50 i 140 kilometara u zavisnosti od tipa naoružanja. Prethodni sporazum predviđao je tampon zonu širine 30 kilometara.

U tekstu se navodi da se za snage iz Kijeva linijom fronta smatra sadašnja linija, a prorusi treba da se povuku na liniju fronta koja je bila na snazi kada je postignut sporazum iz septembra, jer su od tada zauzeli nove teritorije.

Reuters/V.O.
Obe strane treba da povuku svoje naoružanje i razmene zarobljenike

Povlačenje teškog naoružanja treba da počne najkasnije dva dana posle stupanja na snage prekida vatre i da se završi u roku od 14 dana. U tekstu se takođe predviđa povlačenje svih stranih naoružanih grupa, vojne opreme i plaćenika sa ukrajinske teritorije pod nadzorom Oebsa.

Predviđeno je "oslobađanje svih zatvorenika i talaca" koji su zatvoreni od početka sukoba u aprilu prošle godine. Taj uslov je postojao i u prethodnom sporazumu, ali je samo delimično poštovan. Poslednja velika razmena zatvorenika bila je krajem decembra.

Kao i u prethodnim sporazumima, novi dokument predviđa pokretanje dijaloga o održavanju lokalnih izbora u skladu sa ukrajinskim zakonima i o definisanju budućeg statusa oblasti Donjeck i Lugansk. Takođe, treba da se usvoji amnestija za borce koji su učestvovali u ratnom sukobu.

Beta/AP/M. C.
Mogu li novi sporazum i obećana amnestija da nateraju proruske borce da ovaj put polože oružje?

Novi dokument precizira da treba da se definišu uslovi za ponovno uspostavljanje ekonomskih i socijalnih veza, uključujući plaćanje penzija u zonama pod kontrolom ukrajinskih snaga i proruskih snaga. Ukrajina treba ponovo da uspostavi funkcionisanje svog bankovnog sistema u zonama sukoba.

Kontrola granice treba da pređe potpuno u ruke Kijeva, u celoj zoni sukoba, posle održavanja lokalnih izbora. Tekst predviđa usvajanje ustavnih reformi, uključujući usvajanje novog Ustava do kraja 2015. kojim će se uvesti decentralizaciju oblasti Donjeck i Lugansk u saglasnosti sa predstavnicima tih zona.

2020 © - Vesti online