Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.07.2016.
05:30
Vestionline A

Začini koji telo čine lepim

Začini koji su bespravedno stavljeni u stranu su itekako važni, kao i zdrave namirnice koje mogu da nam pomognu da doteramo svoju figuru i da smanjimo rizik od raznih bolesti.

pixabay
Tekst potpisa

Predstavljamo pet superzačina uz koje ćete biti vitki, zdravi i lepi:

1. Cimet - sagoreva višak masnih naslaga  

pixabay

Cimet, odličan i za pamćenje

Nedavna istraživanja pokazala su da je cimet mnogo više od ukusnog začina kojim imate običaj da zasladite svoje poslastice. Naime, cimet može da poboljša vašu sposobnost učenja. Istraživači tvrde da ovaj začin preokreće biohemijske, ćelijske i anatomske promene koje se dešavaju u mozgu kod ljudi s lošom memorijom. To radi tako što stimuliše hipotalamus, mali deo mozga koji je odgovoran za stvaranje, organizovanje i čuvanje podataka, te povećava sposobnost osobe da pamti nove stvari.

Pored toga, cimet je odličan izbor za one koji žele da izbace šećer iz ishrane, te i dobra zamena za veštačke zaslađivače koji, takođe, mogu biti uzrok nastanka masnih naslaga, ali i čestih promena raspoloženja, pa i depresije.  Sa druge strane, kako novije studije pokazuju, cimet vam može pomoći da regulišete nivo šećera u krvi, kao i da sagorite višak kalorija i ubrzate metabolizam.

2. Kurkuma –- čisti toksine iz organizma

Aromatični začin zlatne boje prava je riznica za vaše zdravlje. U Indiji, ovaj začin se redovno upotrebljava i kao lek za brže zarastanje rana i ubrzanje procesa ozdravljenja. Tajna svih blagodeti ovog začina krije se u kurkuminu, snažnom antioksidantu koji sadrži a koji ima snažno anti-inflamatorno dejstvo.

Ovaj začin dokazano pomaže da se ublaži bol kod pacijenata sa artritisom, nakon povreda ili pak kod stomatoloških problema. Takođe, kurkuma štiti kardivaskularni sstem od bolesti i smanuje rizik od raka. POred toga, ovaj začin je odličan za detoksikaciju, a blagotvorno deluje na rad jetre, te čisti toksine iz organizma.

3. Đumbir - koristan za zdrav ten i blistavu kožu 

pixabay
Bez đumbira se ne može

Ovaj začin ima brojne isceliteljske moći. On umiruje probavni sistem, pomažući da se eliminišu stomačne tegobe, a koristan je i za trudnice koje pate od jutarnjih mučnina u ranoj trudnoći jer normalizuje rad creva i želuca.

Takođe, ovaj začin podstiče cirkulaciju, te ubrzava sagorevanje masnih naslaga, naročito onih na stomaku. Pored toga, đumbir može biti koristan i za zdrav ten i blistavu kožu, kao i zdravu i sjajnu kosu.

4. Šafran - leči depresiju  

Postoji dobar razlog zašto je gram šafrana skuplji od zlata. Ovaj začin se već dugo vremena koristi u tradicionalnoj medicini raznih naroda jer popravlja raspoloženje, pa je odličan za lečenje raznih oblika depresije.

Šafran, naime utiče na povećanje serotonina, hormona u mozgu zaduženog za dobro raspoloženje. Međutim, ovo neće samo uticati na vaše raspoloženje, već može i da vam pomogne da se oslobodite loše navike nezdravih grickalica, nakon čijeg jela se postiže isti efekat zadovoljstva kao i nakon konzumiranja ovog začina.

5. Ljuta paprika - ubrzava metabolizam i smanjuje apetit 

pixabay
Pravi borac protiv gojaznosti

Istraživanja su pokazala da kapsaicin, jedinjenje koje se nalazi u čili papričicama ubrzava metabolizam i može povećati sposobnost tela da sagoreva masti. Upravo zbog toga, ljuta mlevena paprika je odličan borac protiv gojaznosti.

Takođe, ljuta paprika uzrokuje termogenezu, odnosno zagreva telo, što povećava znojenje i sagorevanje masnih naslaga. Stoga je ovaj začin odličan izbor za one koji žele da smršaju, jer podstiče telo da sagoreva više kalorija nego inače, a ustanovljeno je i da smanjuje apetit.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online