Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.02.2016.
08:08
D. Lukić - Vesti A

Dejvid Kameron prešao evropski Rubikon (1): Druga "Bitka za Britaniju"

Britanski premijer Dejvid Kameron prešao je evropski Rubikon. Posle njegovog dugog pregovaranja sa Briselom, Britanci 23. juna izlaze na referendum da kažu hoće li i dalje da ostanu u Evropskoj uniji. Premijer je održao dato obećanje da će, pre nego što zemlju pozove na narodni plebiscit, prethodno da joj ponudi jednu drugačiju EU, pa je tako "korenito promenjenu" iznese na referendum.

Reuters
Sve za ostanak u EU: Dejvid Kameron

Šta to Kameron, umesto najavljivanog vraćanja otuđenih nacionalnih prerogativa, nudi zemljacima? I kakva je to "nova" Unija koju im predlaže?

Britanija zadržava nacionalnu valutu - funtu i dobija, istovremeno, garancije Brisela da u evrozoni bude tretirana bez diskriminacije, a da će svako učešće britanskog novca (u evropskom budžetu) za pomoć evrozoni biti refundirano Londonu.

Britanska finansijska metropola -londonski Siti - njegova industrija finansijskih servisa, biće nezavisna i zaštićena od regulative u evrozoni.

Udica

Vratio se Kameron iz Brisela u London posle iznurujuće runde pregovaranja i doneo jednu "nedopečenu" varijantu "redefinisane" Unije, pa je sada široko otvoreno pitanje da li će Britanci 23. juna progutati udicu.

Brisel se obavezuje da Ujedinjeno Kraljevstvo neće ubuduće biti deo nikakvog procesa daljih evropskih integracija, ma šta da to u praksi bude značilo, a Brisel prihvata da ovaj stav bude unesen i u novi ugovor Zajednice.

Kameron je u London doneo i "crveni karton" koji, ne samo Britaniji, nego i ostalim članicama, omogućava da blokiraju neželjene zakonske predloge Brisela, ali taj crveni karton će da vredi samo u slučaju da 55 posto članica Evropskog parlamenta budu za obaranje predloga. Nema, dakle, britanskog veta.

Suočen sa velikim prilivom, odnosno slobodom kretanja građana izvan EU, koji bi se oženili ili udali za EU građane, Kameron je ispregovarao i klauzulu po kojoj će ulazak u Britaniju biti onemogućen svima za koje se proceni da predstavljaju "bezbednosni rizik" po Ujedinjeno Kraljevstvo. Odluka je prilično arbitrarna i primenjivaće se na "sumnjive" osobe, čak i one koje do sada nisu nigde osuđivane...

Sve ovo što je Kameron ispregovarao, u nameri da Britancima nekako zasladi EU kolač - u praksi "može da bude, a ne mora da znači".

Šta je to zaista pritajeni evrofil Dejvid Kameron želeo i propovedao Britancima, pre nego što je udario na briselski Zamak? Hteo je - govorio je sunarodnicima - da "britanske piliće vrati iz Brisela u britanski kokošinjac", da najveći deo već otuđenih nacionalnih prerogativa vrati u London. Izdejstvovao je, međutim, taj "crveni karton" kojim u praksi ništa neće moći da vrati, a nova otuđenja će moći (u teoriji) da spreči samo kada za to prikupi 55 odsto istomišljenika u Evropskom parlamentu.

I Kameron je sada prešao Rubikon: 23. jun je određen za narodni plebiscit - izaći ili ostati, pa na Ostrvu kreće "građanski rat" evrofila i evrofoba.

Sutra - Dejvid Kameron prešao evropski Rubikon (2): Krupni biznis je za ostanak u EU

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online