Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 15.09.2016.
20:38
D. Lukić - Vesti A

Lonodn i Brisel u fazi razlaza: U Bratislavi bez Britanije

Ozbiljni razgovori između beskompromisnog Londona i uvređenog Brisela, o uslovima i proceduri odlaska Velike Britanije iz Evropske unije, po svemu sudeći neće da počnu pre 2017. godine, predviđao je juče u intervjuu za britanski Bi-Bi-Si (BBC), bivši predsednik Evropskog saveta, Belgijanac Heman Van Rompaj.

Tanjug/AP
Još malo se zajedno vijore: Zastave Britanije i EU

Odluku Britanaca na referendumu od 23. juna, Rompaj naziva "političkom amputacijom". To je ocena koja će, kako se juče cenilo u Londonu, dominirati na tekućem sastanku (četvrtak) lidera EU u Bratislavi - ovaj put bez učešća Velike Britanije.

U Londonu je vladalo jednoglasje da će razgovori sa Briselom o konačnom raskidu biti teški, neprijatni i "puni emocija", a vodiće se u atmosferi koju je juče rezimirao sam Rompaj: "Britanija, u svakom slučaju, nema više mnogo prijatelja (u EU)", tvrdi on.

Međutim, u Londonu na ovakvu vrstu uvrede, odvraćaju da je samit EU u Bratislavi skup neke vrste "ožalošćene porodice" koja se sastaje, ne radi pragmatičnog razmatranja budućnosti odnosa Londona i Brisela, nego radi usaglašavanja kaznenih mera prema Velikoj Britaniji.
U svakom slučaju, sam Rompaj previđa da će proces raskida biti mučan i težak, a da ozbiljna faza pregovora neće da počne pre predstojećih saveznih parlamentarnih izbora u Nemačkoj i potonjeg formiranja nove vlade u Berlinu.

Odlazak Velike Britanije iz Evropske unije, sam po sebi je istorijski događaj u političkom životu Evrope i "amputacija" od prvostepenog značaja, ali u Briselu i dalje insistiraju da je EU "za mnoge zemlje model kako da se ostvari mir između naroda i država koji su stolećima međusobno ratovali" . Britanski Bregzit je sada celu tu "idilu" doveo u pitanje.

U nastaloj sagi punoj gorčine i povređene sujete, dobitnik će - kako se već najavljuje - da bude bivši premijer Velike Britanije Dejvid Kameron koji se borio za ostanak Britanije u članstvu EU i izgubio bitku na referendumu. Za njega, po informacijama koje stižu iz Brisela u London, Evropska unija priprema utešnu nagradu - visoku funkciju u briselskom birokratskom aparatu, sa platom u šestocifrenom iznosu.

Dva cilja

Samit u Bratislavi imaće dva cilja, piše američki "Blumberg", navodeći da je evropskim vladama kao prvo potreban plan za budući odnos prema Britancima, a kao drugo plan o reformisanju same Unije. U oba slučaja, cilj bi trebalo da bude da se osigura to da na kraju, odlazak Britanije ne oslabi, već ojača evropski projekat.

 

 

POVEZANE VESTI

Petak 16.09.2016. 00:12
Brisel je u fazi RAZLAZA sa samim sobom. Nema mu spasa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online