Četvrtak 15.09.2016.
20:38
D. Lukić - Vesti

Lonodn i Brisel u fazi razlaza: U Bratislavi bez Britanije

Tanjug/AP
Još malo se zajedno vijore: Zastave Britanije i EU

Odluku Britanaca na referendumu od 23. juna, Rompaj naziva "političkom amputacijom". To je ocena koja će, kako se juče cenilo u Londonu, dominirati na tekućem sastanku (četvrtak) lidera EU u Bratislavi - ovaj put bez učešća Velike Britanije.

U Londonu je vladalo jednoglasje da će razgovori sa Briselom o konačnom raskidu biti teški, neprijatni i "puni emocija", a vodiće se u atmosferi koju je juče rezimirao sam Rompaj: "Britanija, u svakom slučaju, nema više mnogo prijatelja (u EU)", tvrdi on.

Međutim, u Londonu na ovakvu vrstu uvrede, odvraćaju da je samit EU u Bratislavi skup neke vrste "ožalošćene porodice" koja se sastaje, ne radi pragmatičnog razmatranja budućnosti odnosa Londona i Brisela, nego radi usaglašavanja kaznenih mera prema Velikoj Britaniji.
U svakom slučaju, sam Rompaj previđa da će proces raskida biti mučan i težak, a da ozbiljna faza pregovora neće da počne pre predstojećih saveznih parlamentarnih izbora u Nemačkoj i potonjeg formiranja nove vlade u Berlinu.

Odlazak Velike Britanije iz Evropske unije, sam po sebi je istorijski događaj u političkom životu Evrope i "amputacija" od prvostepenog značaja, ali u Briselu i dalje insistiraju da je EU "za mnoge zemlje model kako da se ostvari mir između naroda i država koji su stolećima međusobno ratovali" . Britanski Bregzit je sada celu tu "idilu" doveo u pitanje.

U nastaloj sagi punoj gorčine i povređene sujete, dobitnik će - kako se već najavljuje - da bude bivši premijer Velike Britanije Dejvid Kameron koji se borio za ostanak Britanije u članstvu EU i izgubio bitku na referendumu. Za njega, po informacijama koje stižu iz Brisela u London, Evropska unija priprema utešnu nagradu - visoku funkciju u briselskom birokratskom aparatu, sa platom u šestocifrenom iznosu.

Dva cilja

Samit u Bratislavi imaće dva cilja, piše američki "Blumberg", navodeći da je evropskim vladama kao prvo potreban plan za budući odnos prema Britancima, a kao drugo plan o reformisanju same Unije. U oba slučaja, cilj bi trebalo da bude da se osigura to da na kraju, odlazak Britanije ne oslabi, već ojača evropski projekat.

 

 

2024 © - Vesti online