Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.02.2016.
08:08
D. Lukić - Vesti A

Dejvid Kameron prešao evropski Rubikon (2): Krupni biznis je za ostanak u EU

U Britaniji trenutno deluju dva glavna bloka koji propagiraju napuštanje Unije i koji, jednostavno, ne žele, ma šta premijer dogovorio u Briselu, da budu deo "Ujedinjenih država Evrope".

Ruters
Ostaje ili se gasi: Predstavništvo EU u Londonu

Blok koji vidi u Kameronovom projektu korist za Britaniju kreće u kampanju sa parolom da će zemlja lakše prosperirati kao članica prostranog tržišta Evropske unije; da od slobodnog kretanja ljudi koji podrazumeva i slobodan dolazak migranata na Ostrvo (većina su mladi ljudi) zemlja može samo da ima koristi; da bi odlazak iz EU značio slabljenje britanskog statusa u svetu i da je zemlja, naprosto, sigurnija kao deo velikog bloka...

Škotska ucena

Da dospe još malo soli na otvorenu Kameronovu ranu, javila se i premijer Škotske, Nikola Stardžon. Preti kako će, ako ostatak Britanije na referendumu odluči da napusti Uniju, Škotska (sa većinskim proevropski raspoloženim elektoratom), raspisati svoj evropski referendum; što, praktično i automatski znači odlazak Škotske iz Unije Ujedinjenog Kraljevstva.

Pretežan deo velikog biznisa je, takođe, za ostanak - lakše će, kažu, da razmenjuje novac, robe i ljude. Britanska Trgovinska komora je za ostanak u EU (55%).

Na sve ovo, Dejvid Kameron, braneći svoj briselski papir, poručuje Frontu odbijanja kako je napuštanje Unije "iluzija suverenosti"; da je, naprotiv, projekt za manje suvereniteta.
Evroskeptici odvraćaju da je ovaj stav premijera "čisti trik" i obmanjivanje naroda pred referendum koji, pak, obećava vrelo političko proleće i leto na Ostrvu.

U kampanju se već uključio i novi kandidat (konzervativac) za gradonačelnika Londona, Zak Goldsmit, i najavio da će, lično, lobirati za "brejkzit" (raskid sa Briselom).

Lider evrofobične partije UKIP, Najdžel Faraž, ponavlja svoju tezu da odlazak iz Unije znači, jednostavno, "uzmimanje naše sudbine u naše ruke". Za njega, Kameronovo pregovaranje sa Briselom, jeste "trivijalan" pokušaj stigmatiziranja Britanaca.

Svi su znaci da će se uskoro za "brekzit" prijaviti i aktuelni gradonačelnik Londona, jedna od krupnih figura Kameronove Konzervativne partije, Boris Džonson.

Za odlazak se već javno opredelio i Ijan Dankan Smit, takođe veliki kalibar u Kameronovoj partiji, bivši premijer. Pored ovoga,već četiri ministra užeg Kameronovog kabineta signaliziraju da će lobirati protiv evropske politike premijera i šefa njihove partije. Ovo, ujedno, najavljuje vrenje u samoj Kameronovoj vladi.

Druga "Bitka za Evropu", posle Čerčilove s početka Drugog svetskog rata, počela je na Ostrvu. Pandorina kutija britanskog članstva u EU široko je otvorena.

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online