Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.11.2015.
08:15
B. Đokić - Vesti A

Mediji kao fabrika laži (3): Američke tajne želje

Jedan od glavnih argumenata kako SAD žele da pokore i unište Rusiju jeste izjava bivše državne sekretarke SAD kako je "Sibir suviše veliki i ima previše resursa da bi pripadao samo jednoj zemlji - Rusiji".

Reuters
Perjanice velike sile: Madlen Olbrajt

Otad je ovo glavni "argument" u svakoj raspravi koja se tiče odnosa SAD prema najvećoj državi na svetu. Međutim, ova izjava je u potpunosti izmišljena i predstavlja jednu od danas najcitiranijih dezinformacija.

Možda je greška

Kada su novinari pitali mehaničara Aleksandra Siberta da otkrije izvor izjave, on je naveo da ne zna i da je možda napravio grešku, pravdajući se da nije dobio instrukcije od bilo koga da postavi to pitanje.

Kada je predsednik Rusije Vladimir Putin držao godišnju konferenciju za medije 2007. godine, Aleksandar Sibert, mehaničar iz Instituta za nuklearnu fiziku u Novosibirsku, postavio mu je pitanje šta misli o izjavi Olbrajtove "da je Sibir suviše veliki i sa previše resursa da bi pripadao jednoj zemlji". Ovu tvrdnju bivše državne sekretarke SAD Putin je okarakterisao kao "političku erotiku", dodajući da ne zna za njenu izjavu.

Ovo pitanje je zaintrigiralo novinare u Moskvi koji su se dali u potragu za Sibertom i spornom izjavom. Ovu tvrdnju odmah je demantovala Olbrajtova, navodeći da "nikada nije dala takvu izjavu, niti je ikada mislila da to uradim". Ubrzo su ovu izjavu Olbrajtove prigrlili svi koji su negovali neprijateljstvo prema SAD.

Tako su neki navodili kako je Olbrajtova ovu izjavu dala u intervjuu za pojedine medije u Rusiji, ali su urednici tih medija to demantovali i nikada se nije našao nijedan dokaz ili svedočenje novinara da je Olbrajtova zaista to izjavila. Ubrzo su nađeni dokazi koji su pokazali kako dezinformacije postaju činjenice i opšteprihvaćene kao istina. Naime, otkrilo se da se navodna izjava Olbrajtove počela pojavljivati na internet sajtovima još 2005. godine.

Misteriju oko navodne pretnje Olbrajtove raspršio je general Boris Ratnikov, koji je radio za KGB i Federalnu službu za obezbeđenje Rusije, u intervjuu "Rusijskoj gazeti". On je objasnio kako je radio za tajnu jedinicu ove službe koja se bavila čitanjem misli. Stručnjaku službe za čitanje misli data je slika tadašnje državne sekretarke Madlen Olbrajt i on joj je pročitao misli. Prema Ratnjikovu, koji je analizirao podatke, njihov stručnjak je na osnovu slike Olbrajtove zaključio da je ogorčena što Rusija ima najveće svetske rezerve prirodnih bogatstava. Tako je "čitač misli" započeo ujdurmu koju danas mnogi uzimaju kao dokazanu činjenicu.

Sutra - Mediji kao fabrika laži (4): Prvi srpski tabloid

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online