Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.03.2017.
08:20
Vestionline A

Rusija je sve ovo isplanirala još pre 20 godina?

Evo zanimljive teorije o čudnim okolnostima i brzim promenama u modernom svetu. Evropska Unija je u problemu, Amerika se suočava sa vrlo čudnim predsednikom i još čudnijim izborima, Bliski Istok ključa. Mediji u Vašingtonu i danas se bave vezama najbližih saradnika novog predsednika SAD sa Rusijom.

Reuters
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Plan je bio da Rusija ponovo postane svetska sila

Ali izgleda da je sve počelo mnogo ranije, piše portal news.com.au.

Ruski naučnik Aleksandr Dugin, poznat po veoma bliskim vezama sa Vladimirom Putinom i general Nikolaj Klokotov 1997. napisali su tekst koji će postati temelj ruske geopolitičke strategije u sledećih 20 godina. Plan ima za cilj da Rusija ponovo postane svetska sila, piše australijski portal.

Iako je dokument javan od samog početka, čudi koliko je malo pažnje dobio, pogotovo posle navoda o tome da je Rusija imala uticaj na ishod američkih izbora prošle godine.

A kada pročitate šta piše u njemu biće vam jasno zašto.

Prvo što se navodi u dokumentu je da bi se Rusija trebalo da izbegava direktne vojne sukobe. Umesto toga, stvari bi trebalo da rešava politički. Autori ističu potrebu da se Rusija infiltrira u zapadne institucije i koristi politiku radi oblikovanja sveta u svoju korist.

Dokument navodi i vrlo precizan spisak šta bi trebalo uraditi širom planete.

Ukrajinu treba pripojiti Rusiji

Ukrajinu bi, navode, trebalo pripojiti Rusiji. Veliku Britaniju bi trebalo podsticati da napusti Evropsku uniju i tako je oslabiti. Oni preporučuju da Turska doživi niz "geopolitičkih šokova", koristeći Kurde i Jermene.

Imajte u vidu da je sve ovo pisano pre 20 godina.

Što se tiče SAD, u dokumentu se poziva da Rusija "uvede geopolitički nered u unutrašnju američku aktivnost, ohrabrujući svaku vrstu separatizma, etnički, društveni, rasni konflikt, aktivno podstičući sve disidentske pokrete - ekstremizam, rasizam, sektaške grupe kako bi se destabilizovali procesi u SAD".

Putinu lako dok je Tramp na vlasti

Ono što je zajedničko za Putina, Dugina i Klokotova je da autori strategije ali i ruski predsednik raspad Sovjetskog Saveza vide kao ponižavajući čin, pišu australijski novinari. Sva trojica su verovali da se zapad infiltrirao u njihove institucije kasnih osamdesetih kako bi ih oslabio iznutra. Zato su tražili osvetu i povratak Rusije na svetsko mesto supersile, piše news.com.

Naravno, sve to postavlja pitanje za lidere sa zapada - šta će Putin uraditi sledeće? Da li je njegova misija u asistiranju Trampove pobede bila da se osveti SAD-u za urušavanje SSSR-a? Ili je to samo jednostavno slabljenje SAD-a, kako bi njegova Evroazijska unija - hijerarhijski savez zemalja koje predvodi Rusija - postala supersila?

Na isti način na koji je SAD osećao da ima prijatelja u Kremlju kada je Gorbačov bio na vlasti, Putin sigurno ima prijatelja u Beloj kući dok je na vlasti Tramp, zaključuje se u tekstu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online