Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.01.2017.
00:37
aljazaeera.net, Vestionline A

Ukrajina se plaši Trampa: Napraviće "dil" sa Putinom?

Najveći gubitnik zbog političkih promena u Beloj kući mogla bi da bude Ukrajina, smatraju analitičari, prenosi "Al Džazira".

Youtube/PresTVNews
Vojska Ukrajine

Svega nekoliko sati nakon što je postalo izvesno da će na američkim predsedničkim izborima 45. predsednik biti "on", a ne "ona", ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov izbrisao je sa svoje Fejsbuk stranice post u kome je Trampa nazvao "opasnim marginalcem".

Tako neodmereni izraz ukrajinskog državnika na društvenim mrežama bio je samo reakcija na nedolične izjave republikanskog predsedničkog kandidata da će "razmotriti" činjenicu da su se žitelji Krima u većini opredelili za to da žive sa Rusijom, a ne sa Ukrajinom.

Nedavna izjava Trampa da će predložiti Putinu ukidanje sankcija Rusiji u zamenu za smanjenje nuklearnog naoružanja, šalje poruku Moskvi i državama EU da se politika jakog pritiska na Kremlj zbog intervencije u Ukrajini - najverovatnije iscrpljuje.

Ako za svet i međunarodne odnose Tramp predstavlja pre svega neizvesnost, za Ukrajinu je on neka vrsta izvesnosti da Kijev ubuduće ne treba da očekuje istrajnu i konzistentnu podršku koju mu je Vašington poslednje dve i po godine pružao u suprotstavljanju jednoj od najvećih vojnih sila na svetu - Rusiji. 

Iako je ukrajinski predsednik Petro Porošenko za vreme posete SAD krajem septembra prošle godine planirao da se sretne sa predsedničkim kandidatima demokrata i republikanaca, imao je razgovor samo sa Klintonovom, dok ga je Tramp ignorisao.

Ukrajinski analitičari ocenjuju da će biti potrebno mnogo napora da se odnosi na bliskom nivou, koji su krajnje potrebni Kijevu, postignu sa administracijom Donalda Trampa.   

Ubrzo nakon izbornog iznenađenja u Vašingtonu, i u Kijevu su počele da se bude glasovi protiv politike kakvu prema Rusiji vodi predsednik Porošenko. Jedan od najbogatijih Ukrajinaca Viktor Pinčuk predlažio je Kijevu da se napravi "bolan kompromis" i privremeno odustane od integracije Ukrajine u NATO i EU.

Ukoliko zbog unutrašnjih političkih okolnosti EU ne dodeli Ukrajincima bezvizni režim, u društvu će porasti evroskeptična raspoloženja, apatija, a ohrabriće se i proruska opcija. Sa druge strane, u neizvesnim političkim okolnostima razumljivo je i pribojavanje zapadnoevropskih država od mogućih talasa ne samo radnih emigranata iz Ukrajine, već i izbeglica, ukoliko buknu novi sukobi na Donbasu.

U tom slučaju NATO snage i američki vojnici koji se raspoređuju duž geopolitičke granice sa Rusijom mogli bi da se sretnu sa izazovom ne samo ruskih tenkova, već i mogućim talasom izbeglica iz 40-milionske Ukrajine. U najgorem slučaju taj talas mogao bi da bude mnogo veći od onog početkom devedesetih sa Balkana, ili ovog koji još uvek sa Bliskog istoka zapljuskuje države Evropske unije, zaključuje "Al Džazira".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online