Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.06.2018.
12:54
sputniknews.com A

"Krim je ruski": Hoće li Tramp doći na crnu listu Kijeva?

Priznanje američkog predsednika Donalda Trampa da je Krim ruski izazvalo je odobravanje u Moskvi i šok u Kijevu, dok Bela kuća odbija da komentariše. Međutim, takva izjava, ako je zaista izrečena, nameće pitanje da li to znači i zaokret Trampove administracije u spoljnoj politici?

Tanjug/AP
Predsednik SAD Donald Tramp

"Tramp je odavno rešio da je Krim ruski"

Tramp je liderima samita G7 rekao da je Krim ruski, jer tamo svi govore ruskim jezikom, tvrdi portal "Bazfid" pozivajući se na izvore iz diplomatskih krugova.

Ovaj portal navodi da je Tramp to izjavio 8. juna na samitu "velike sedmorke" u Kvebeku i istakao je da je "Ukrajina jedna od najkorumpiranijih zemalja na svetu". Navodi se da nije jasno da li su Trampove izjave rečene u šali ili govore o dramatičnom odstupanju od sadašnjeg kursa spoljne politike SAD.

Tramp je takođe tokom samita u Kvebeku izjavio i da je njegov prethodnik Barak Obama dozvolio da se Krim vrati u sastav Rusije.

Bela kuća nije želela ni da potvrdi ni da demantuje Trampovo priznanje o ruskom Krimu. Portparolka Bele kuće Sara Sanders je rekla da ona nije upoznata sa takvim izjavama predsednika i da ne može da na osnovu medijskih pisanja komentariše privatne razgovore kojima nije prisustvovala.

Po mišljenju politikologa Ildusa Jarulina, Trampova izjava je "normalna reakcija normalnog biznismena".

- Tramp je, kao pragmatičar, odavno rešio da je Krim Rusija. To što se raspiruje histerija oko Krima je delo marketinških službi, kako bi se vršio pritisak na Rusiju. U svetu se sada dešavaju vrlo turbulentni procesi, ali stare sheme i stereotipi nastavljaju da rade svoje. Na primer, ko je predvideo da će se Donald Tramp sresti sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom? Istina, Tramp ima mnogo savetnika, ali odluke donosi on i on je za sebe odlučio da je Krim ruski - kaže Jarulin za Sputnjik.

Tramp kao "Putinov bot"

Treba imati u vidu, ocenjuje ruski ekspert, i da takva vrsta curenja informacija može biti dogovorena - izvori koji iznose takve priče u javnost to čine promišljeno i sa razlogom. "S druge strane, političari koji trezveno misle doneli su svoje odluke i mislim da će oni ovaj momenat iskoristiti u trgovini sa Rusijom", dodaje Jarulin.

U Rusiji deo javnosti navodi da se američkim medijima ne može verovati i postavlja pitanje verodostojnosti tog članka, dok drugi deo ne isključuje mogućnost da je Tramp to rekao, jer je to sasvim "u njegovom duhu".

Politikolozi smatraju i da će Trampova izjava naterati zapadne lidere da razmisle o tome da li su pravedno iscrtane savremene granice na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza, s obzirom da su milioni građana koji govore ruskim jezikom ostali van granica Rusije.

Deputat Republike Krim u Državnoj dumi Rusije Mihail Šeremet ocenjuje da Tramp, nakon izjave da Krim pripada Rusiji, ima sve šanse da se nađe u bazi ozloglašenog ukrajinskog sajta "Mirotvorac", koji sadrži spisak ljudi nepodobnih sa stanovišta ukrajinskih nacionalista.

Na Trampove reči o ruskom Krimu i korumpiranoj Ukrajini burno su reagovali ukrajinski korisnici društvenih mreža, a posebno novinari, koji su, između ostalog, Trampa nazvali "Putinovim botom".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online