Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.02.2017.
09:03
sputniknews.com, Vestionline A

Putinovo upozorenje niko nije čuo 2007: Sada se mnogi gorko kaju!

Od petka do nedelje održana je Minhenska bezbednosna konferencija, 53. po redu, redovni godišnji skup svetskih lidera, na kome se raspravljalo o ključnim globalnim bezbednosnim i geopolitičkim izazovima. Vladimir Putin, predsednik Rusije, ove godine nije bio među njima, ali njegova je senka i te kako prisutna.

Reuters
Vladimir Putin je pre 10 godina rekao mnoge stvari koje niko nije čuo i koje su se mnogima "olupale" o glavu

Minhenska konferencija opisuje se, ne bez razloga, kao najveći svetski skup ove vrste, što potvrđuje i lista ovogodišnjih učesnika, koja uključuje i nemačku kancelarku Angelu Merkel i vicekancelara Zigmara Gabrijela, potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država Majka Pensa, državnog sekretara Reksa Tilersona i sekretara za odbranu Džejmsa Metisa, ruskog i kineskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova i Vang Jia, njihove kolege iz Britanije i Francuske, Borisa Džonsona i Žan Marka Eroa, genseka NATO-a Jensa Stoltenberga i Rašida Alimova, generalnog sekretara Šangajske organizacije za saradnju, Džordža Soroša, Medlin Olbrajt, Bila Gejtsa.

Govor koji je u Minhenu, na ovom skupu, Vladimir Putin održao pre tačno deset godina, njegovo upozorenje Zapadu da čitav svet (više) nije njegov, koje Zapad nije želeo da čuje, ove je godine odjeknuo možda i jače nego ikada do sada.

Toliko jako, da "Bezbednosni izveštaj", dokument koji se objavljuje uoči konferencije i koji predstavlja osnovu za diskusije koje će se voditi, već u svom naslovu govori o "postzapadnom postporetku".

Pričao u prazno

U svom govoru u Minhenu 2007. godine, Vladimir Putin kritikovao je unipolarnost sveta uspostavljenu posle kraja Hladnog rata.

- To je svet sa jednim gospodarom, jednim suverenom, što je opasno i za sve ostale i za samog suverena, jer ga razara iznutra - rekao je dodavši da je takav poredak "i neprihvatljiv, i nemoguć".

Međutim, Putina niko nije čuo i njegove reči su samo odletele u prazno.

- Putin je tada bio vizionar. Danas bi na Minhenskoj konferenciji trebalo da mu odaju priznanje za ono što je predvideo - saglasan je Zoran Milivojević, i sam napominjući da je "gruzijski slučaj pokrenuo otvaranje novog svetskog poretka".

Ekonomska kriza, jačanje Rusije i Kine

Paralelno s tim, 2008. dogodile su se svetska ekonomska kriza i, posebno, kriza evrozone iz koje Evropska unija ni danas ne može da izađe, a "istovremeno Rusija se vratila na svetsku scenu i Kina se verifikovala kao svetska sila. Dakle, svetski poredak se u ovom trenutku definitivno može smatrati izmenjenim, i upravo to pokazuje tema ovogodišnje Minhenske bezbednosne konferencije".

- Uz ekonomsku krizu zapadnog sveta i jačanje Rusije i Kine, rodila se i Islamska država, jedna pošast koja preti celom svetu, i sve to je dovelo u pitanje poredak u kome smo živeli do sada, ne samo u pogledu njegovih vrednosti, već i mogućnosti da se održi na način koji svima može da obezbedi dobru budućnost - napominje Milojević.

Shvatajući ove procese, organizatori Minhenske konferencije i govore o nastanku "postzapadnog svetskog poretka", odnosno, o "raspadu starog svetskog poretka" kako je to formulisao "Dojče vele", najavljujući ovogodišnju Minhensku bezbednosnu konferenciju. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online