Ponedeljak 20.02.2017.
09:03
sputniknews.com, Vestionline

Putinovo upozorenje niko nije čuo 2007: Sada se mnogi gorko kaju!

Reuters
Vladimir Putin je pre 10 godina rekao mnoge stvari koje niko nije čuo i koje su se mnogima "olupale" o glavu

Minhenska konferencija opisuje se, ne bez razloga, kao najveći svetski skup ove vrste, što potvrđuje i lista ovogodišnjih učesnika, koja uključuje i nemačku kancelarku Angelu Merkel i vicekancelara Zigmara Gabrijela, potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država Majka Pensa, državnog sekretara Reksa Tilersona i sekretara za odbranu Džejmsa Metisa, ruskog i kineskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova i Vang Jia, njihove kolege iz Britanije i Francuske, Borisa Džonsona i Žan Marka Eroa, genseka NATO-a Jensa Stoltenberga i Rašida Alimova, generalnog sekretara Šangajske organizacije za saradnju, Džordža Soroša, Medlin Olbrajt, Bila Gejtsa.

Govor koji je u Minhenu, na ovom skupu, Vladimir Putin održao pre tačno deset godina, njegovo upozorenje Zapadu da čitav svet (više) nije njegov, koje Zapad nije želeo da čuje, ove je godine odjeknuo možda i jače nego ikada do sada.

Toliko jako, da "Bezbednosni izveštaj", dokument koji se objavljuje uoči konferencije i koji predstavlja osnovu za diskusije koje će se voditi, već u svom naslovu govori o "postzapadnom postporetku".

Pričao u prazno

U svom govoru u Minhenu 2007. godine, Vladimir Putin kritikovao je unipolarnost sveta uspostavljenu posle kraja Hladnog rata.

- To je svet sa jednim gospodarom, jednim suverenom, što je opasno i za sve ostale i za samog suverena, jer ga razara iznutra - rekao je dodavši da je takav poredak "i neprihvatljiv, i nemoguć".

Međutim, Putina niko nije čuo i njegove reči su samo odletele u prazno.

- Putin je tada bio vizionar. Danas bi na Minhenskoj konferenciji trebalo da mu odaju priznanje za ono što je predvideo - saglasan je Zoran Milivojević, i sam napominjući da je "gruzijski slučaj pokrenuo otvaranje novog svetskog poretka".

Ekonomska kriza, jačanje Rusije i Kine

Paralelno s tim, 2008. dogodile su se svetska ekonomska kriza i, posebno, kriza evrozone iz koje Evropska unija ni danas ne može da izađe, a "istovremeno Rusija se vratila na svetsku scenu i Kina se verifikovala kao svetska sila. Dakle, svetski poredak se u ovom trenutku definitivno može smatrati izmenjenim, i upravo to pokazuje tema ovogodišnje Minhenske bezbednosne konferencije".

- Uz ekonomsku krizu zapadnog sveta i jačanje Rusije i Kine, rodila se i Islamska država, jedna pošast koja preti celom svetu, i sve to je dovelo u pitanje poredak u kome smo živeli do sada, ne samo u pogledu njegovih vrednosti, već i mogućnosti da se održi na način koji svima može da obezbedi dobru budućnost - napominje Milojević.

Shvatajući ove procese, organizatori Minhenske konferencije i govore o nastanku "postzapadnog svetskog poretka", odnosno, o "raspadu starog svetskog poretka" kako je to formulisao "Dojče vele", najavljujući ovogodišnju Minhensku bezbednosnu konferenciju. 

2024 © - Vesti online