Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.06.2018.
08:44
Sputnjik A

Sačekao svoj trenutak: Svetski lidreri dolaze Putinu "na noge"

Svetski mediji ističu da će ruski predsednik Vladimir Putin biti "na meti" ostalih svetskih državnika. Već su ga posetili saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, a list "Argumenti nedelje" piše da će SP biti i povod za posetu nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Tanjug/AP
Došlo vreme da Rusija ubira plodove: Vladimir Putin

Lideri Nemačke i Francuske bi u Rusiju mogli da doputuju u skorije vreme. Iako bi odgledali i utakmice na kojima učestvuju reprezentacije njihovih zemalja, oni bi, prema saznanjima tog lista, mogli da učestvuju u pregovorima na najvišem nivou.

Dugogodišnji diplomata Srećko Đukić rekao je za Sputnjik da vidi da zapadna štampa konstatuje kako sada idu svi na poklonjenje Putinu, ali naglašava da je ipak reč o visokoj diplomatiji. On smatra da je ruski predsednik umeo da čeka pravi trenutak, imao je strpljenja i viziju, a to je u politici najbitnije.

- Setimo se samo šta su od 2014. prošli i Putin i Rusija - od državnog udara u Ukrajini i rata u istočnoj Ukrajini, Krima, ekonomske krize finansijske krize i Sirije. Sada je došlo vreme da se ubiraju plodovi, ali mislim da je ne samo se sa ruske strane sazrela situacija za to, već da su se okolnosti promenile i na Zapadu. Nedavno je nemački ministar inostranih poslova u jednom intervjuu najavio novu istočnu politiku - kaže Đukić.

On podseća da je takvu politiku proklamovao i Brant, ali i on lično. Zagovarao je, kako kaže, da Evropi treba nova istočna politika, da na jedan novi način osmisli odnose u celoj Evropi - od Urala do Vladivostoka. Sa tim inicijativama je naročito Putin nastupao ranijih godina u prvoj dekadi 21. veka i mislim da su to ohrabrujući znaci.

- Pored Evrope i Rusije treba imati u vidu i da su bitno poremećeni odnosi između SAD i Evrope i da oni verovatno više nikada neće biti kao što su bili. Tu treba tražiti redefiniciju tih odnosa, a Evropa to neće moći bez oslonca na Rusiju. Ona je jednostavno prirodni produžetak Evrope. Kako je neko rekao "to su dva plućna krila jednog kontinenta", dodaje diplomata.

Poseta Merkelove i Makrona Rusiji zaista zaslužuje veliku pažnju s obzirom na činjenicu da su se sreli sa Vladimirom Putinom nedavno, i to na njegovoj teritoriji. Poslednji put Merkelova je u Rusiji bila sredinom maja, kada je sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u Sočiju razgovarala prvenstveno o izgradnji gasovoda "Severni tok 2". Sa druge strane, Makron je u Rusiju doputovao samo nedelju dana kasnije, i to na Međunarodni ekonomski forum koji je bio održan u Sankt Peterburgu.

Đukić kaže da su to danas dva vodeća evropska lidera i očito je da Merkelova ima podršku svih frakcija u svojoj vladi za takvu politiku. Na pitanje da li je prekretnica u odnosima Evrope i SAD bio dolazak Donalda Trampa na vlast, diplomata Srećko Đukić kaže da je došla na red promena Američke politike u svetu.

- Tramp ju je potpuno redefinisao. Mnogi govore da je napravio geopolitički haos ali on u svakom slučaju preispituje politiku Bele kuće.  Očito je osetio da Amerika gubi snagu, gubi dah i poziciju koju je imala i ne libi se da preduzima bilo kakve korake - smatra Đukić.

On naglašava da je Tramp netradicionalni političar, koliko god se to nama dopadalo ili ne, ali on radi atipične stvari u odnosu na Obamu ili Buša, jer je i dalje prevashodno biznismen. Polako, bez obzira na to koliko ga napadaju, koliko mu se fotelja klima, on se polako učvršćuje, pa čak i ubira neke plodove, kao što je recimo poboljšanje odnosa sa Severnom Korejom, kaže Đukić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online