Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.06.2018.
17:13
b92.net, Vestionline A

CNN: Kako je Putin svetu dao diplomatski gol

Kremlj je možda "zaratio" sa Zapadom, ali ostatak sveta ide baš kod Putina jer je Rusija domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu, ocenjuje CNN.

Tanjug/AP
Svet dolazi ruskom lideru na noge: Vladimir Putin

I tu je ruski predsednik Vladimir Putin osvojio važne diplomatske golove - svetski lideri odlaze u Moskvu na mečeve, podižući tako Putinov ugled i stavljajući Rusiju u centar geopolitičkog zbivanja, ocenjuje američka medijska kuća.

Evo i primera, piše CNN, ubedljiva pobeda Rusa na startu prvenstva, protiv Saudijske Arabije, a na svečanim ložama Putin ugostio saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana. Selekcija Saudijske Arabije izgubila je od Rusa 5-0, ali su se Putin i saudijski princ pobrinuli da svetu kažu kako su saglasni o svetskoj ceni nafte. 

Putinov ofanzivni "šarm svetskog prvenstva" nastavljen je. “Na noge” mu je došao generalni sekretar UN Antonio Gutereš kako bi zajedno s ruskim predsednikom gledao meč između Portugala i Maroka. 

Takođe, Putin će biti domaćin i južnokorejskom lideru Mun Džae Inu, nedugo nakon istorijskog samite između severnokorejskog lidera i predsednika Amerike u Singapuru. 

CNN navodi da će Mun prvo održati govor u ruskoj Dumi, da bi potom otputovao u Rostov, gde će gledati utakmicu između selekcije njegove zemlje i Meksika. 

Ocenjuje se da je ovo Svetsko prvenstvo u fudbalu ojačalo Putinovu ulogu u svetu, baš kao i zimske olimpijske igre održane u Sočiju 2014, koje su značile da je Rusija samouverena u nameri da se vrati na svetsku političku scenu svom snagom. 

A Igre u Sočiju su se održavale baš negde u vreme kada je Rusija anektirala ukrajinsko ostrvo Krim, podseća CNN. Od tada su odnosi Rusije i zapadnih zemalja na trnovitom putu, a svemu je doprinelo i obaranje malezijskog aviona MH17 iznad Ukrajine, punog putnika, za šta je okrivljena Rusija. 

Optužujući "incidenti" samo su se nizali, optužbe na račun mešanja u američke predsedničke izbore oko čega se već odavno vrši istraga u SAD, trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Engleskoj, proterivanje diplomata, sankcije… 

Međutim, sve to nije odvratilo strane turiste da odlaze u Rusiju, a da stvar bude zanimljivija najviše ulaznica za svetsko prvenstvo u futbalu prodato je u Americi, pokazali su zvanični podaci FIFA. 

A slike na hiljade stranih navijača, koji slave, navijaju i piju alkohol na ulicama ruskih gradova šalje jasnu sliku - Rusija dočekuje svet raširenih ruku i nije izolovana zemlja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online