Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 26.08.2015.
02:29
I. K. - Vesti A

Merkelova zavrnula ruke Porošenku

Posle berlinskih razgovora sa predsednikom Francuske Fransoa Olandom i Ukrajine Petrom Porošenkom, nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je zapadne lidere da reše nesuglasice sa Rusijom, ističući da su kontakti sa predsednikom Vladimirom Putinom po tom pitanju neophodni.

Reuters
Rat i bankrot: Petro Porošenko

Ona je rekla da ne iskuljčuje i novi sastanak u kom bi učestvovao i ruski predstavnik. Međutim, Merkelova je posebno naglasila da su sporazumi o prekidu vatre iz Minska osnova za mir u Ukrajini. Nemačka kancelarka je rekla i da se sporazum o prekidu vatre na istoku Ukrajine ne poštuje.

- Ono što je dogovoreno u Minsku mora se poštovati. Ovde smo da bi se taj sporazum poštovao, a ne dovodio u pitanje - kazala je Angela Merkel.

To su svakako neprijatne vesti za Petra Porošenka, pošto sporazum iz Minska predviđa i direktne pregovore s pobunjenim oblastima. To Kijev izbegava od potpisivanja primirja u februaru kako ne bi došlo do federalizacije Ukrajine.

Osim toga, ukrajinska ekonomija je u kolapsu, a Kijev je nakupio nove vojne snage na Donbasu i pojačao granatiranje gradova, pa Armija Novorosije iščekuje prekid primirja i opšti napad. Obnovom rata Kijev bi dobio izgovor da ne pregovara i skrenuo pažnju osiromašenog stanovništva na borbe.

Nemačka i Francuska kao garanti minskog sporazuma, ali i Rusija, pokušavaju da spreče takav razvoj događaja. Ukrajinski i ruski analitičari, međutim, smatraju da daleko veći uticaj na Porošenkov režim ima Amerika koja ga kreditira preko MMF. Istovremeno, Amerika i njeni najbliži saveznici Kanada i Velika Britanija obučavaju kijevske trupe.

Ko je glavni?

Berlinski "Tagesšpigel" navodi da je nejasno kako ukrajinski predsednik koji je započeo krvavi građanski rat na granicama EU može da diktira uslove šefovima najmoćnijih država Evrope koji su za mirno regulisanje konflikta. Ruski mediji primetili su da još niko u Evropi nije spreman da otvoreno izjavi kako je Ukrajina mutirala u ozbiljnu ekonomsku i bezbednosnu opasnost za kontinent. Zaključuju i da Ukrajina više nije udarna vest zapadnih medija.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.08.2015. 08:13
Поучени историјом Немачка и Француска знају како се треба понашати са Русијом. Овог пута Amerika , Velika Britanija , Kanada i MMF добиће по п-и-ч-ц-и ТАЧКА!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online