Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.08.2015.
15:48
Sputnik A

"U želji da uništi Rusiju, Amerika neće štedeti ni Evropu"

Američki istoričar Erik Zis smatra da su, kako bi oslabile Rusiju, SAD spremne da ratuju do "poslednjeg čoveka". On tvrdi da se interesi Vašingtona ne podudaraju sa interesina njegovih saveznika, te upozorava da se američki stratezi ne potresaju mnogo zbog činjenice da antiruske sankcije nanose ekonomsku štetu Evropi.

Reuters
Vašington je započeo borbu na nekoliko frontova, a glavni cilj je proširenje američke imperije

Predsednik SAD Barak Obama u Libiji, Siriji i u Ukrajini vodi politiku destabilizacije, piše američki istoričar Erik Zis. Prema mišljenju ovog stručnjaka, cilj Vašingtona jeste da oslabi Rusiju. Ipak, američko delovanje ugrožava i Evropu koja se suočava sa milionima izbeglica iz kriznih regiona. To doliva ulje na vatru kada je reč o negodovanju ultradesničarskih protivnika imigracije u Evropskoj uniji i podriva evropsku političku stabilnost, ocenjuje autor.

Rušiti Rusiju preko saveznika

Pre nego što su Amerikanci bombardovanjem razorili Libiju, to je bila zemlja u procvatu, nastavlja Zis. Tamo je bio visok dohodak po glavi stanovnika, prihodi su ravnomerno raspoređivani. Obrazovanje i zdravstvena zaštita bili su pod kontrolom države i dostupni svima, pa i siromašnima. Nakon intervencije SAD Libija je postala najozbiljniji problem za Evropu. Sada je na redu Sirija, koja, prema zamisli Sjedinjenih Američkih Država, treba da bude uništena radi pobede nad Rusijom.

Kako piše istoričar, američke vlasti teže da svrgnu sirijskog predsednika Bašara el Asada. Uz njega bi ova zemlja ostala država u kojoj bi bile zagarantovana sloboda veroispovesti, a SAD tamo žele da uspostave islamsku vladu i zbog toga podržavaju teroriste. Asad je pritom saveznik Ruske Federacije, a Sirija je igrala ključnu ulogu u vezi sa isporukom ruskih energenata Evropi.

Zis smatra da "borba“ Amerikanaca protiv Islamske države predstavlja običan šou, samopromociju i propagandu. Svetska javnost je, naravno, zainteresovana za pobedu nad terorizmom, ali predstavnici američke elite misle drugačije. Njihov cilj je da rašire američku imperiju.

SAD kao jedini preživeli

Na sličan način je Vašington prošle godine svrgnuo vladu Viktora Janukoviča u Ukrajini. Ali to se nije desilo pod štitom "borbe protiv islamskog terora“ nego tokom "demokratskih demonstracija“. Američka vlada se zaodeva sličnim formulacijama kako bi dovela ljude u zabludu i sakrila od njih činjenicu da podržava "krajnje antirusku, nacističko-fašističku vlast“ nadomak Rusije - u Ukrajini, navodi autor.

Svrgavanje libijskog lidera Muamera Gadafija i ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, pokušaji da se sa vlasti udalji Bašar el Asad - sve se to čini kako bi se oslabila Rusija i kako bi se smenio režim u toj zemlji. Ipak, ovo delovanje se odražava i na evropske države.

Spoljna politika Vašingtona mogla bi da dovede do toga da se, kada se okonča haos i prekinu rušenja koja su isprovocirali sami Amerikanci, SAD ostanu "jedini preživeli“ u tom ratu.

Činjenica da antiruske sankcije nanose štetu ekonomiji zemljama Evrope, potpuno je prihvatljiva američkim stratezima, jer je u igri moguće pobediti na dva načina. Jedan od njih da se poboljšaju sopstveni rezultati, a drugi je da se smanje rezultati svih konkurenata. Sjedinjene Države se oslanjaju isključivo na drugi metod, zaključuje Zis.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online