Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 18.07.2015.
08:14
M. Lj. - Vesti A

Azilante prima samo Srbija

Ograda koju Mađarska gradi na granici sa Srbijom je privremena i biće uklonjena čim se smanji pritisak migranata. Ovo je izjavio šef mađarske policije Šandor Pinter u Morahalomu, u blizini granice. On je rekao da je cilj ograde da se tražioci azila podstaknu da u zemlju ulaze legalnim putem.

Navala ne jenjava: Srbija samo tranzit

Naveo je da je ove godine u Mađarsku stiglo 81.333 ilegalnih migranata. Inače, Budimpešta planira da zatvori stalna skloništa za izbeglice u gradovima i umesto njih otvori privremene kampove ili šatore van urbanih oblasti.

- Jedan od tih kampova biće u blizini granice sa Srbijom kako mase izbeglica ne bi uznemiravale lokalno stanovništvo - rekao je Janoš Lazar, portparol Viktora Orbana.

Sa juga, iz Skoplja stižu najave o mogućem zatvaranju granice.

- Makedonija je spremna da zatvori granice za migrante ukoliko neka od susednih zemalja ili članica EU učini isto - poručio je predsednik Đorđe Ivanov. Za mesec dana, od kada je stupio na snagu Zakon o azilu, Skoplje je stranim državljanima izdalo 14.311 potvrda o azilu.

Nema azila, svi će biti vraćeni

Svi građani Crne Gore koji su poslednjih meseci otišli u Nemačku biće vraćeni. Svi koji su podneli neosnovan zahtev za azil moraju, pre ili kasnije, bez izuzetka, napustiti Nemačku.
Ovo je u Podgorici juče izjavila ambasadorka Nemačke u Crnoj Gori Elizabet Štajnaker. Neke nevladine organizacije tvrde da je ove godine sa severa Crne Gore, a najviše iz Rožaja i Bijelog Polja, u Nemačku otišlo više od 5.000 građana, mahom Bošnjaka. Podgorica tvrdi da su brojke naduvane.

Što se tiče Srbije, navala azilanata ne jenjava. Centar za migrante u Preševu dnevno primi između 700 i 900 ljudi.

Beč upozorava

Beč strahuje da će mađarski zid izazvati invaziju krijumčara ilegalaca. Mario Hejl iz Savezne kriminalističke službe Austrije upozorava da će krijumčari pojačati aktivnosti i više ljudi ilegalno "uvoziti" u zapadnu Evropu.
Austrijska policija je proteklih dana na putevima zaustavljala vozila u kojima su se skrivali ilegalni migranti.
 

Za njegovo funkcionisanje Srbija izdvaja 15.000 evra dnevno, otkrio je predsednik Koordinacionog centra za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković.

POVEZANE VESTI

Subota 18.07.2015. 12:45
15. juna 1999. godine, nešto pre 11 sati, otac Hariton je ispred episkopskog dvora u Prizrenu primio svoju poslednju pričest i krenuo u grad po namirnice. U samom centru Prizrena zaustavili su ga do zuba naoružani teroristi i odveli ga u nepoznatom pravcu.Ova otmica, da stvari budu daleko jezivije, odvila se pred očima nemačkih vojnika u sastavu KFOR-a na Kosovu i Metohiji, a čak je i jedan strani novinar prisustvovao kidnapovanju srpskog sveštenika i o tome obavestio episkopiju!Otac Hariton je zverski ubi/jen uz povik “Alahu ekber” – odsečena mu je glava, a njegovo telo zakopano je u mestu Tusus kod Prizrena.Telo je pronađeno u avgustu 2000. godine od strane Komisije za eshumaciju tela nestalih i kidnapovanih Srba. Nedaleko od oca Haritona pronađena su i tela nekoliko Srba postradalih u isto vreme.
Subota 18.07.2015. 12:47
Mošti mučenikove nađene su bez glave. Utvrđeno je da je ona odsečena oštrim predmetom. Kosti ruke bile su polomljene, kao i kičma, kojoj je nedostajalo nekoliko pršljenova.Podrasnik i džemper bili su u predelu srca na nekoliko mesta izbodeni nožem. Džemper je sa prednje strane bio rasporen. Bili su to najbolji dokazi neopisivih muka koje je ovaj prepodobnomučenik podneo za Hrista, poput prvih hrišćanskih mučenika iz vremena zverskih rimskih careva.Telo mučenika Haitona potom je preneto u Gračanicu, a nakon toga preneseno je u njegov prvi manasti – Crnu Reku. To je ujedno bio i prvi grob u crnorečkom manastiru, od njegovog osnivanja.U čast ovom mučeniku, a za samo devet dana, meštani Seoca, sela nadomak Lukovske banje u Kuršumlijskoj opštini, sagradili su crkvu posvetivši je monahu iz ovog sela koji je kidnapovan i svirepo pogubljen juna 1999. godine na Kosovu, a kraj crkvice, koju su gradili sopstvenim sredstvima i uz pomoć donatora, rodbina i meštani podigli su i spomenik ocu Haritonu koji je stradao na najtežim mukama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online