Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.09.2015.
07:45
Lj. Ivanović - Z. Mirković -Vesti A

Austrija propušta izbeglice Nemcima

Više od 4.000 izbeglica stiglo je na austrijsku granicu iz Mađarske i taj broj bi tokom dana mogao biti udvostručen, pa i utrostručen, saopštila je austrijska policija.

Austrija: Policija propušta izmučene ljude

- Najveći problem predstavlja to što Mađari nakon provere sa Budimpeštom ne dozvoljavaju da naši autobusi uđu na njihovu teritoriju i preuzmu izbeglice - rekao je Hans Peter Doskozil, šef policije u austrijskoj pokrajini Burgenland.

Doskozil je istakao da je Beč ponudio da Mađari mogu da prebace izbeglice direktno u vozove ili u azile na austrijskoj strani, ali da oni jednostavno zaustave autobuse na njihovoj teritoriji i svi moraju da izađu. Prema njegovim rečima, dva posebna voza s migrantima iz austrijskog pograničnog grada Nikelzdorfa treba da krenu ka Beču.

Austrijske vlasti pristigle izbeglice usmeravaju na železničku stanicu Nikelzdorf kao i do dvorane "Nova Rok". Kako bi se omogućilo izbeglicama, koje ne žele da ostanu u Austriji, da nastave svoje putovanje u pravcu Nemačke, austrijska železnica OeBB organizovala je specijalne vozove koji azilante treba da prebace do bečke stanice Vestbanhof.

Merkel: Neki moraju nazad

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da ne postoji zakonsko ograničenje broja tražilaca azila koje Nemačka može da prihvati. Ipak, ona je ponovila stav nemačke vlade da migranti koji nemaju realne šanse da ostanu treba da budu vraćeni u zemlje porekla.
- Pravo na politički azil ne sadrži ograničenje broja tražilaca azila - rekla je Merkelova.

Vlade u Beču i Berlinu preksinoć su se dogovorile da omoguće izbeglicama ulaz u Austriju i Nemačku, nakon što su mađarske vlasti, kako bi rešile krizu sa izbeglicama koje su pešice krenule ka Austriji, stavile na raspolaganje autobuse za prevoz do austrijske granice.

Situacija s izbeglicama u Budimpešti i preksinoć i sinoć je napeta - helikopteri nadleću grad, a kroz centar prolaze policijska borna kola s vodenim topovima. Kako se navodi, oko železničke stanice Keleti blokiran je saobraćaj. U okolnim ulicama raspoređeni su kordoni policije.
Došlo je i do serije napada huligana iz desničarskih organizacija na izbeglice te je mađarska policija pojačala patrole.

EU relocira 120.000 migranata

Neimenovani zvaničnik EU saopštio je da plan Unije da relocira dodatnih 120.000 migranata širom 28 zemalja članica. To podrazumeva i premeštanje 54.000 migranata iz Mađarske, dodao je on. Planiranih 120.000 migranata bi bilo premešteno povrh onih 40.000 predviđenih proletošnjim planom Unije koji se sada smatra nedovoljnim. Planom se predviđa redistribuiranje 50.400 migranata iz Grčke i 15.600 iz Italije.

- Mnogo izbeglica se zbog toga uplašilo, pa su neki od muškaraca pojurili mađarske desničare, koji su bili skinhedsi - rekao je dopisnik BBC Ben Braun.

Sukobi su se ubrzo smirili, a izbeglice su sele na pod platoa ispred Keletija u znak protesta, pošto im se ne dopušta da se ukrcaju na vozove za Austriju i Nemačku.

- Austrija se neće suprotstaviti nameri izbeglica da nastave svoje putovanje - najavila je ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner.

Gluvi telefoni

Mađarski premijer Viktor Orban povodom krize je pokušao da telefonom stupi u vezu s austrijskim kolegom Vernerom Fajmanom, ali u tome nije uspeo. Revoltiran takvim ponašanjem Orban je odlučio da izbeglice, koje su pošle peške u pravcu Austrije, prevozi autobusima, kako bi rešio haos koji je nastao na auto-putu. Fajman je potom kritikovao Orbana.
- On zasigurno ne spada u one u Evropi koji se trude da pronađu zajedničko rešenje, već rado izigrava snažnog čoveka. Međutim, od snažnog čoveka sada bi trebalo očekivati evropsko rešenje - kazao je Fajman.
 

Ona je, povodom dolaska većeg broja izbeglica koje će mađarske vlasti autobusima prevesti do granice s Austrijom, objasnila da, ako ta lica ne budu dozvolila da se registruju, policija im se neće suprotstaviti silom.

Prema njenim rečima, Evropa mora da se probudi.

- Sada je vreme Evropljana, a ne nacionalista. Ovaj izazov ne može da savlada nijedna država na svetu sama. Potrebno nam je veće jedinstvo u Evropi - istakla je ona.
Mikl-Lajtnerova je konstatovala da su se od prošle nedelje pojavile informacije da Nemačka ne primenjuje Dablinska pravila za Sirijce, usled čega je došlo do masivnog povećanja talasa izbeglica iz Mađarske ka Nemačkoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online