Subota 18.07.2015.
08:14
M. Lj. - Vesti

Azilante prima samo Srbija

Navala ne jenjava: Srbija samo tranzit

Naveo je da je ove godine u Mađarsku stiglo 81.333 ilegalnih migranata. Inače, Budimpešta planira da zatvori stalna skloništa za izbeglice u gradovima i umesto njih otvori privremene kampove ili šatore van urbanih oblasti.

- Jedan od tih kampova biće u blizini granice sa Srbijom kako mase izbeglica ne bi uznemiravale lokalno stanovništvo - rekao je Janoš Lazar, portparol Viktora Orbana.

Sa juga, iz Skoplja stižu najave o mogućem zatvaranju granice.

- Makedonija je spremna da zatvori granice za migrante ukoliko neka od susednih zemalja ili članica EU učini isto - poručio je predsednik Đorđe Ivanov. Za mesec dana, od kada je stupio na snagu Zakon o azilu, Skoplje je stranim državljanima izdalo 14.311 potvrda o azilu.

Nema azila, svi će biti vraćeni

Svi građani Crne Gore koji su poslednjih meseci otišli u Nemačku biće vraćeni. Svi koji su podneli neosnovan zahtev za azil moraju, pre ili kasnije, bez izuzetka, napustiti Nemačku.
Ovo je u Podgorici juče izjavila ambasadorka Nemačke u Crnoj Gori Elizabet Štajnaker. Neke nevladine organizacije tvrde da je ove godine sa severa Crne Gore, a najviše iz Rožaja i Bijelog Polja, u Nemačku otišlo više od 5.000 građana, mahom Bošnjaka. Podgorica tvrdi da su brojke naduvane.

Što se tiče Srbije, navala azilanata ne jenjava. Centar za migrante u Preševu dnevno primi između 700 i 900 ljudi.

Beč upozorava

Beč strahuje da će mađarski zid izazvati invaziju krijumčara ilegalaca. Mario Hejl iz Savezne kriminalističke službe Austrije upozorava da će krijumčari pojačati aktivnosti i više ljudi ilegalno "uvoziti" u zapadnu Evropu.
Austrijska policija je proteklih dana na putevima zaustavljala vozila u kojima su se skrivali ilegalni migranti.
 

Za njegovo funkcionisanje Srbija izdvaja 15.000 evra dnevno, otkrio je predsednik Koordinacionog centra za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković.

2024 © - Vesti online