Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 29.10.2016.
02:11
B. Simonović - Vesti A

Crna Gora raj za snajperiste (6): Ubilo ga tuđe zrno

Među stotinak ljubitelja i uzgajivača pasa, organizatora i onih koji se klade na divlje organizovanim borbama pasa, koji su se u subotu, 9. aprila 2005. godine okupili na privatnom imanju Gorana Ercegovića u selu Lješevići kod Radanovića, bio je i 27-godišnji Pljevljak nastanjen u Baru, Novica Šarić.

commons.wikimedia.org/Brian Dell
Borbe pasa u okolini Tivta

Pucanj nije ni čuo

Stigao je, kažu, u suton, među poslednjima, kad su borbe bile već pri kraju, i to u društvu svog kuma Dragoslava Ivanovića. Mrak se već uveliko bio spustio, kad se grbaljskom dolinom razlegao pucanj, a Šarić se srušio bez glasa - pucanj nije ni čuo, baš kao ni mnogi drugi oko njega, zaneti teško shvatljivim uživanjem i vatrenim komentarisanjem jezivog krvoliptavog klanja razjarenih životinja.

Šarić je ostao na mestu mrtav, a policija je privela i saslušala veliki broj onih koji su prisustvovali tom divljem i zakonom zabranjenom takmičenju. Nije, međutim, od toga bilo mnogo vajde jer niko ništa nije video niti mogao (ili nije želeo?) da kaže što bi bilo od koristi da se dođe do onoga ko je mučki, iz mraka, ubio ovog momka ili makar sazna zašto je to učinio. Kako tada, tako evo već punih jedanaest i po godina i ime Novice Šarića stoji na spisku žrtava palih u nizu teških nerasvetljenih zločina.

Nesumnjivo je izgleda samo da je ubijen iz snajperske puške opremljene nišanom za noćno gađanje, jer je smrtonosni metak izgleda ispaljen izdaleka - doduše, policija, da se zna, nije sa sigurnošću ni utvrdila sa kog mesta je ubica pucao - i teško je verovati da bi u okupljenoj masi, po mraku, sa neke udaljenosti mogao prepoznati cilj i tako precizno pogoditi.

Ostale su, istina, i nedoumice i razlike u svedočenjima gde se Šarić tačno nalazio kad je pogođen. Po jednoj verziji to se desilo kad su borbe pasa

bile već okončane i kad su mnogi kretali da se razilaze. Šarić je, po toj priči, već bio seo u kola. Po drugoj, realnijoj, on je još stajao ispred kola.

U jednim novinama, dan posle ubistva Šarića, osvanuo je naslov: "Ubio ga promašaj!" Bila je to aluzija na priču da Šarić nije ni bio meta ovog atentata, da je on slučajna žrtva, odnosno da ga je pogodilo zrno koje je možda bilo namenjeno njegovom, u tom trenutku mnogo poznatijem kumu Dragoslavu Ivanoviću.

Dragoslav Ivanović i brat mu Duško u jedno vreme su slovili za vođe jedne od šest tada aktivnih i u policijskim evidencijama registrovanih kriminalnih grupa koje su delovale u Baru. Ivanovići su u više navrata bili mete oružanih napada, koji su, po svemu sudeći, dolazili iz suparničkih klanova, pogotovu dok su, kako je sumnjala policija, i oni bili upleteni u poslove sa narkoticima. Kad su se opredelili samo za zelenašenje, njihova imena su nestala sa stubaca crnih hronika, a prestali su i napadi na njih i njihove pajtaše. Zelenašenjem se, inače, po jednoj novijoj policijskoj analizi u Crnoj Gori bavi oko 235 osoba, ali gotovo da i nema primera da je neko od njih pravosnažno osuđen.

Zloglasni Pljevljaci

Novicu Šarića, momka koji je jedno vreme živeo u inostranstvu, oca troje maloletne dece, nije, međutim, bilo u evidencijama policije, i u Baru je važio za mirnog i smernog porodičnog čoveka, koji je merkao da se zaposli negde na Crnogorskom primorju i nije se petljao ni u kakve prljave i nezakonite poslove.

Soraja sumnjiva zbog Muše

Za ubistvo 39-godišnjeg Armina - Muše Osmanagića, koje se dogodilo 15. septembra 2014. godine u najstrožem centru Bara, jedina sigurna i nepobitna činjenica je da je poginuo od ruke snajperiste. Sve drugo, život i burna biografija ovog kriminalca, uglavnom predstavljaju veliku tajnu. Policija ga je smatrala, i u svojim "knjigama" vodila, kao vođu jednog od dva najjača i najopasnija kriminalna klana pod Rumijom. Prednost je davana suparničkom klanu koji je do smrti u saobraćajnom udesu kod Tivta u leto 2013. godine vodio Luka Đurović, a Armin - Muša Osmanagić je pao kao žrtva krvavog mafijaškog rata koji već nekoliko godina besni na Crnogorskom primorju s malo izgleda da će skoro biti i okončan i da će građani moći da odahnu.
Zbog ubistva Osmanagića, u barsku policiju bila je privedena i srpska starleta Soraja Vučelić. Soraja je, kako je pisala beogradska štampa, navodno u bliskim vezama sa jednim od ljudi Vuka Bojovića u Beogradu, za koga je policija verovala da stoji iza ubistva Osmanagića. Istraga je pokušala da utvrdi da li je starleta imala zadatak "da tipuje Osmanagića" i "izvuče ga na čistinu" kako bi olakšala posao ubicama. Jedna od poslednjih osoba s kojima je Osmanagić bio u kontaktu na dan ubistva bila je upravo Soraja Vučelić. Sreli su se u Baru, u njegovom restoranu Savoja. Soraja je ranije u policiji ispričala da je od Osmanagića tražila da joj njegov prijatelj pozajmi maserati za snimanje spota. Osmanagić je ubijen ubrzo pošto je Soraja otišla iz restorana.

Njegovo ime će, međutim, u javnosti odjeknuti stoga što je on brat od strica dvojice najpoznatijih Pljevljaka novijeg, kriminalnog i prestupnog vremena - braće Darka i Duška Šarića, iako on lično, da se zna, nije imao nikakve veze sa onim čime su se "proslavila" njegova braća od strica, čime već godinama drže primat na stranicama crnih hronika, ne samo Crne Gore i Srbije, nego i mnogo šire.

Stradao zbog psa?

Upućeni u organizaciju divljih, ilegalnih borbi pasa, a najčešće su to krvoločni pit bulovi, kažu da vlasnik poraženog neizostavno ubija izmrcvarenu i iskasapljenu životinju. Po nekim pričama, bilo je tako i te aprilske noći u Radanovićima, pa se na tome zasniva i spekulacija da je zlosretni Novica Šarić možda tako stradao. Navodno, vlasnik psa koji je na licu mesta hteo da presudi svom poraženom ljubimcu, neoprezno je ispalio metak koji je pogodio Šarića u glavu. Zvanična istraga tu varijantu nije čak ni spomenula.
 

SUTRA - Crna Gora raj za snajperiste (7): Ubili ga pred dvogodišnjim sinom

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online