Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.01.2016.
18:00
M. OBRADOVIĆ A

Oči u oči sa krvnikom

U Sarajevu je juče počelo suđenje ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću zbog zločina nad srpskim zarobljenicima 1992. godine.

Tanjug
Dočekan kao heroj: Dolazak Nasera Orića u sudnicu

Tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić najavio je ispitivanje 31 svedoka, među kojima je jedan zaštićeni svedok, kao i izvođenje 63 materijalna dokaza. Janjić je u uvodnom izlaganju rekao da će Tužilaštvo dokazati da je u periodu na koji se odnosi optužnica Orić bio komandant Štaba Teritorijalne odbrane Srebrenice i Podrinja, a Muhić njen pripadnik, kao i da su žrtve imale status ratnih zarobljenika.

Podsetimo, Orić i Muhić se terete da su 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Očekuju pravdu

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić očekuje da će biti zadovoljena pravda i da će Naser Orić biti proglašen krivim za ratne zločine počinjene nad Srbima u Podrinju.
- U Podrinju je ubijeno više od 140 žena i 50 srpske dece, što samo govori o razmerama počinjenog zločina i o Naseru Oriću, koji je najodgovorniji za te zločine - rekao je Kojić.

Ispred Suda BiH Orića su dočekale pripadnice udruženja Majke Srebrenice, ali i članovi porodica ubijenih srebreničkih Srba. Situacija je na momente bila prilično mučna, a uz reči podrške Oriću, pripadnici bošnjačkih udruženja usput su upućivali i pogrdne reči prema prisutnim Srbima.

Radojka Filipović, predsednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Bratunacu izjavila je da je sramotno što se Oriću sudi samo za tri ubistva, ali je dodala da se nada pravednom procesu.

Ispraćen aplauzima

Dvadeset članova porodica ubijenih Srba iz Bratunca i Srebrenice mirno i dostojanstveno je ispratilo prvo ročište Oriću i Muhiću. Nasuprot njima, dvostruko više članova bošnjačkih udruženja, ali i pripadnika Antidejton grupe, pred sudskim kompleksom dočekalo je i iz njega, po okončanju ročišta ispratilo optužene zločince i njihove advokate aplauzima, zagrljajima i poljupcima. Prethodno, sekretar Saveza logoraša regije Birač, Vinko Lale, rekao je da se članovi ovih udruženja nadaju da će optužnica biti proširena i na ostale počinjene zločine nad Srbima u srebreničkoj i bratunačkoj opštini.
 

- Došli smo na mesto gde bismo trebali potražiti istinu o stradanju Srba i gde treba da se donese pravosnažna sudska presuda za barem jednog ubijenog Srbina s područja Bratunca, Srebrenice, Milića, Šekovića, Vlasenice, Zvornika, za zločine koje su činili muslimani iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića. Naši najmiliji nisu ubijeni u napadu na Srebrenicu, već su sedeli kod svojih kuća. Nadam se da će proces pokazati da je Naser Orić kriv i da će mu biti izrečena pravosudna sudska presuda - rekla je Filipovićeva.

Munira Subašić iz udruženja Majke Srebrenice poručila je da će se pripadnici ovog udruženja odazvati na sve pozive za svedočenje, istakavši da nikada neće pristati da se lažni svedoci u ovom procesu pripremaju u Bijeljini i Beogradu.

Orićev branilac Lejla Čović potvrdila je da je nastavak suđenja zakazan za 16. februar.

- Jedini dokaz koji ima Tužilaštvo je iskaz zaštićenog svedoka O1 na čijem se svedočenju optužnica zasniva. Ali, dokazaćemo da se radi o nekredibilnom svedoku - rekla je Čovićeva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online