Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.01.2016.
08:30
M. Obradović A

Optužili trojku, oprali Nasera Orića

U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kravici kod Bratunca juče je služen parastos za 158 nastradalih Srba iz ovog mesta i susednih zaselaka, od kojih su njih 49 ubile muslimanske snage iz Srebrenice na Božić, 7. januara 1993. godine.

Srna
Ko zataškava razmere strašnog zločina: Parastos žrtvama u Kravici

Nakon parastosa, prisutni su prislužili sveće kod centralnog spomen-obeležja u Kravici za pokoj duša svih 3.267 nastradalih Srba iz regije Birač. Brojne delegacije su položile cveće i time je obeleženo 23 godine od velikog srpskog stradanja na području ove bratunačke mesne zajednice. I 23 godine posle zločina, porodice su ogorčene. Za ubistvo njihovih najmilijih još niko nije odgovarao.

Samo dva dana pre parastosa u Kravici, SIPA je uhapsila tri Bošnjaka koji se dovode u vezu sa zločinima nad Srbima u Srebrenici. Na području Tuzle, naime, uhapšeni su Izet Arifović zvani Ćiza, Suad Smajlović zvani Šošon i Amir Salihović zvani Arkan.

Arifović je osumnjičen da je 12. jula 1992. ubio jednog od osam civila srpske nacionalnosti koji su se predali prilikom napada na selo Zalazje. Salihovića Tužilaštvo tereti da je preostale zarobljenike odvezao u nepoznatom pravcu nakon čega više nisu viđeni živi, da bi nakon rata posmrtni ostaci nekih od žrtava bili pronađeni i ekshumirani, a za ostalim posmrtnim ostacima još se traga.

Arifovića Tužilaštvo tereti i da je ubio dva civila srpske nacionalnosti koje je izveo iz policijske stanice, dok je Smajlović osumnjičen da je pucao u jednu od žrtava koja je davala znakove života. Izet Arifović osumnjičen je i da je 21. juna 1992. godine, u mestu Ratkovići, ubio civila srpske nacionalnosti Živana Prodanovića, koji je ranije predao oružje.

Nada da je ovo samo početak

Predsednik Boračke organizacije u Srebrenici Gojko Simić izjavio je da se nada da je hapšenje trojice bivših pripadnika tzv. Armije BiH zbog zločina nad Srbima na području Srebrenice samo početak i da će pravosuđe BiH početi da radi nepristrasno, kao i da će procesuirati sve počinioce.
- Nećemo biti zadovoljni dok svi koji su počinili brojne zločine po srpskim selima u Podrinju ne budu odgovarali za zlodela - poručio je Simić.
Predsednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović rekao je da podržava hapšenje i procesuiranje počinilaca zločina kojih je mnogo sprovedeno nad srebreničkim i bratunačkim Srbima u poslednjem ratu.
- Nadam se da neće biti kao do sada, da neki Bošnjaci budu privedeni zbog počinjenih zločina nad Srbima i nakon davanja izjava budu pušteni - rekao je Milovanović.

Smajlovića Tužilaštvo tereti da je 12. jula 1992. godine, na karoseriji kamiona, gde su se nalazila tela ubijenih civila srpske nacionalnosti, kao i živi zarobljenici, rafalno pucao iz vatrenog oružja po telima ubijenih.

Među zarobljenim civilima srpske nacionalnosti nalazili su se Branko Simić, Petko Simić, Miodrag Rakić, Miladin Tubić, Ivan Cvjetinović, Nedeljko Gligić, Marko Jeremić, Ljubiša Gligorić i Dragomir Vujadinović.

- Očigledno je da postoji veza između godišnjice zločina nad Srbima u Kravici i ovih hapšenja - kaže sagovornik "Vesti" iz bezbednosnih struktura.

On, međutim, dodaje da u celoj priči ima mnogo nelogičnosti.

- Osobe koje su uhapšene bile su pod komandom Nasera Orića. Međutim, u optužnici protiv njega ova ubistva nisu navedena. Na sceni je pokušaj svođenja svih zločina nad Srbima u Podrinju u okvire pojedinačnih ubistava - kaže naš sagovornik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online