Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 03.02.2014.
15:02
Đ. Barović - Vesti A

Pravde za Srbe nema u Sarajevu

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, Milorad Kojić, ocenjuje u intervjuu za "Vesti" da je slučaj iz Zalazja kod Srebrenice samo jedan od brojnih, neistraženih zločina Muslimana pod komandom Nasera Orića, a da je zbog dvostrukih aršina Tužilaštva BiH, najbolje da se ovaj slučaj vodi u Srbiji.

Milorad Kojić

- Nažalost, svima nam je poznato kako se sudi u Hagu, a nesporna je činjenica da iste kriterijume primenjuje i Sud BiH, odnosno Tužilaštvo BiH. Po toj matrici, ubijeni Srbi tretiraju se kao kolateralna šteta, a ne kao žrtve sistemskog i organizovanog zločina. Zbog toga pravdu za srpske žrtve jedino možemo očekivati u Srbiji. Ali, nije reč samo o zločinima u Podrinju, jer zadovoljenje pravde čekaju i porodice srpskih žrtava na brojnim drugim stratištima širom BiH.

Šta se to dogodilo u Zalazju 1992. godine?
- U napadu na srpsko selo Zalazje, na Petrovdan 12. jula 1992. godine, bošnjačke snage predvođene Naserom Orićem ubile su 37 meštana, a selo je zapaljeno. Prema izjavama svedoka, u policijsku stanicu u Srebrenici je živo dovedeno devet meštana srpske nacionalnosti.

Kakvi su dokazi za ove tvrdnje?
- U knjizi jednog od osnivača SDA Ibrana Mustafića se detaljno opisuje kako je Orić mučio i ubio sudiju Opštinskog suda u Srebrenici Slobodana Ilića, ali tu je i svedočenje Mustafićevog vozača o tome da mu je Orić naredio da sve zarobljene iz Zalazja poveze ponovo u to mesto, gde su svi ubijeni na monstruozan način.

Da li je ovo i jedini zločin koji se može pripisati Oriću?
- Naš Centar je do sada popisao 2.370 žrtava na području sedam opština srebreničke regije u kojima su dejstvovali Orić i njegove snage. MUP RS dokumentovao je brojne događaje u kojima su Srbi bili žrtve: Krvavi Božić u Kravici, masakr na Petrovdan, ne samo u Zalazju nego i u mestima Sase, Biljača i Zagoni, kada je ubijeno ukupno 69 civila. Ali, Orića se po zlu sećaju i meštani Ratkovića, Skelana, Fakovića, Bjelovca.

Vapaj za pravdom

Očekujete li da će Orić sada zaista biti osuđen?
- Naravno da očekujemo, jer porodice žrtava iz Podrinja bukvalno vape za pravdom. Ali, s obzirom na bezrezervnu podršku i zaštitu koja mu je u četvrtak javno pružena u Sarajevu, ukoliko ovaj predmet ipak ne bude vođen u Srbiji, teško da se možemo nadati pozitivnom ishodu.

Zar ovi zločini nisu bili predmet postupka u Hagu, odnosno Tužilaštvu BiH?
- Kada postoje dokazi, svedoci, kada sudi struka, a ne politika, logično je da dolazi do podizanja optužnice i osuđujuće presude. U suprotnom, dobijemo to što Srbi dobijaju svih ovih godina - gorak ukus nepravde u ustima. Tužilaštvo BiH još nije podiglo nijednu optužnicu protiv najodgovornijih, pa se godinama čeka na optužnice protiv ratnog komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića, ali i odgovornih za zločin nad golobradim mladićima u Dobrovoljačkoj ulici i Tuzlanskoj koloni, nad civilima u Sijekovcu, za zločine u Mrkonjić Gradu....

Koliko je Muslimana osuđeno za zločine nad Srbima?
- Reč je o zanemarljivom broju neposrednih izvršilaca u slučajevima za koje se smatra da su bili "sporadični incidenti".

Pomoć samo optuženima

Da li je tačno da ste pomogli samo haške optuženike sa 1.500 evra?
- Vlada RS donela je odluku da pomogne tim ljudima, a Centar i Ministarstvo finansija su bili zaduženi za sprovođenje odluke.
A zašto ne i one koji su osuđeni?
- Formalno-pravno nije bilo moguće obezbediti da se na ovaj način pomogne i Srbima koji su pravosnažno osuđeni. Što se tiče njihovih porodica, oni svoja prava mogu da ostvare posredstvom Fondacije "Pomoć", koja deluje u nadležnosti Boračke organizacije RS.


Dečaku usekli krst na stomaku

Patolog Zoran Stanković kaže da je primio zahtev da ponovo dostavi svoju dokumentaciju pravosuđu za određena mesta i žrtve. Stanković je radio obdukcije ubijenih Srba u Podrinju, i kaže da je došlo vreme da na osnovu dokaza i obdukcionih nalaza bude podignuta kvalitetna optužnica protiv Orića.

Zoran Stanković

Srbi su ubijani i sakaćeni, a Stanković podseća na Miladina Aščerića, čije telo je pronađeno u Kamenici u jami, a glava kasnije. On se seća i svirepo ubijene žene koja se prezivala Kovačević, nepokretne i stare više od 70 godina. Pronađena je sa mnoštvom uboda u telu i vratu.

On navodi i primer žene koja se prezivala Ristić, sa velikom povredom od noža na vratu i odsečenim prstima. Posebno je težak zločin nad 11-godišnjim dečakom prezimena Stojanović, koji se vratio po svog psa. Izrezan mu je krst na stomaku i ubijen je metkom u glavu. Podseća na oca i dvojicu sinova Rankića. I na mostu kod Skelana ubijenih dečaka Dimitrijevića od pet i sedam godina.


Stanković je dokumentaciju, video i foto zapise o obdukcijama, predao Haškom tribunalu u vreme kada se sudilo Oriću, ali ga sud nije pozvao da svedoči, a Orić je oslobođen.

POVEZANE VESTI

EX YU Farsa Orić!
Ponedeljak 03.02.2014. 16:59
To Nemcima i Englezima niti smeta niti ih interesuje! Sta cemo mi sa takvima u bilo kakvoj zajednici, to ne moze niko normalan da shvati!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online