Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 07.07.2015.
13:52
Tanjug A

Standard: Bošnjaci politizuju Srebrenicu, Dodik sve negira, a istina je negde između

Obeležavanje 20. godišnjice zločina u Srebrenici, usled konflikta istoka i zapada, dobilo je geopolitičku dimenziju, ocenio je bečki dnevnik "Standard", uz konstataciju da je žrtve tog masakra bošnjačka strana politički instrumentalizovana, dok nacionalističko-srpska strana umanjuje genocid.

Reuters
U svemu što se dešava, ni malo poštovanja za žrtve, piše bečki dnevnik

"Standard" ukazuje da je "Rusija stala protiv rezolucije koju je predložila Velika Britanija", a da je Moskva argumentovala da je reč o antisrpskoj rezoluciji. Prethodno su političari iz Srbije i Republike Srpske kritkovali dokument, u kojem se pominje prečesto pojam genocid, piše "Standard" i dodaje da, od kada je "počinjen, jula 1995. godine, taj najveći zločin u Evropi posle Drugog svetskog rata, postao je političko pitanje".

"Jedni pokušavaju da se prisećaju, ali instrumentalizuju žrtve, a drugi negiraju i umanjuju dimenzije zločina. Dodatno je debata oko Nasera Orića ove godine podstakla polarizaciju i koristila je predsedniku RS Miloradu Dodiku", ocenjuje dnevnik.

Istoričar Nikola Mol kaže za "Stgandard" da "Dodik sada može da kaže da se slavi zločinac".

"Može da kaže - jedan razlog više zbog kojeg moramo da se otcepimo", dodao je Mol, a bosanski intelektualac Enver Kazaz istakao da su "žrtve potpuno politizovane, i smrt je postala politički faktor prve vrste".

- Bosanska politička elita, koju predvodi bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine i lider SDA Bakir Izetbegović, je instrumentalizovala genocid - rekao je on ističući da je to omalovažavanje žrtava.

Mol kaže da, pošto je masakr u Srebrenici okarakterisan kao genocid, on u Bosni i Hercegovini ima visoko simbolični značaj, a postaje i sve veći predmet sporova. Mol kritikuje politizaciju rasprave o genocidu, dodajući da se o žrtvama drugih masovnih zločina više ni ne govorio kao o "pravim" žrtvama.

Istovremeno, ukazuje da je "nacionalistička elita u RS talac dvodecenijskog negiranja činejnica" i ističe da Dodik to koristi kako bi zadržao negativnu sliku o Bošnjacima i rekao da Srebrenica pokazuje da "nas oni ne žele".

POVEZANE VESTI

Utorak 07.07.2015. 14:45
Прави геноцид је био над Србима! Тзв. Бошњаци су страдали од свих страна у сукобу и од својих! Највише су страдали од својих! Нигде конкретних података о жртвама, злочинцима, местима времену, само неки оквирни подаци! Да може да се манипулише, јер са правим подацима се не може манипулисати!
Sreda 08.07.2015. 13:56
Masakar zarobljenih vojnika i vojnih obveznika u Srebrenivi (1112 ljudi) izvrsila je CIA.MI6 EGZEKUTORI FRANCUSKA LEGIJA STRANACA.Zato ove tri drzave zapinju iz petvih zila da proguraju rezoluciju jer nije to samo rezolucija vec i zabrana d.aljeg istrazivanja povodom toga... U suprotnom to je krivicno dele ...tako nacccccisti zele sebe da zastite ....nije tu u pitanju samo rezolucija vec skrivanje ko je to uradio i po cijem nalogu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online