Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.12.2015.
07:47
Đ. Barović - Vesti A

Glumi bolest i kupuje svedoke

Nedeljko Mitrović, predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, upozorava da su sve učestalije pretnje, ali i bezobzirni pokušaji podmićivanja članova ovog udruženja koji bi trebalo da se pojave kao svedoci na suđenju ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću.

Srna
Specijalni scenario: Naser Orić

- Raspolažemo informacijama da su neki od budućih svedoka poklekli i pristali, ali to se može proveriti tek kada dođe vreme da uđu u sudnicu i ispričaju šta su preživeli tokom rata - kaže Mitrović za "Vesti".

Suđenje Naseru Oriću pred Sudom BiH zakazano je za 26. januar, ali je on ovog vikenda završio u Kliničkom centru u Tuzli zbog problema sa srcem.

Kako piše "Dnevni avaz", Orić je osetio bol u grudima dok je bio u lovu sa prijateljima, a pregledom je utvrđeno da mu zdravstveno stanje nije kritično. Mitrović nema dileme da je reč o pokušaju "prolongiranja" početka suđenja.

- Uz pretnje i pokušaj podmićivanja, jasno je da će Tužilaštvo i Sud BiH učiniti sve da do suđenja i presude Oriću nikada ne dođe. Ni muslimanima, ali ni njihovim patronima, a tu mislim na SAD, Veliku Britaniju, ne odgovara da međunarodna javnost sazna da "mit o Srebrenici" nije baš onakav kakvim su ga predstavili, već da su Orić i njegovi za Srbe bili i sudija i kadija i dželat, sve u isto vreme - ističe Mitrović.

I Branislav Dukić, predsednik Saveza logoraša RS, tvrdi da je Orićev odlazak u bolnicu bio samo farsa.

- Čovek može volu rep da iščupa, svaki dan je u teretani, a onda, gle čuda, problemi sa srcem i to baš pred početak suđenja. Sledeće što ćemo čuti je da je nestao, a da niko ne zna ni kako ni kada - kaže Dukić i dodaje da nema sumnje da će oni svedoci koji se odluče da svedoče u procesu protiv Orića biti podvrgnuti najbezobzirnijem šikaniranju.

- Navikli smo da se pred federalnim sudovima svedoci zločina muslimana otvoreno izlažu šikaniranju svake vrste. Zato nemam dileme kako će se prema njima ponašati i u procesu protiv Orića, ali sumnjam da uopšte imati prilike da kažu istinu, jer će Zapad već pronaći način da se ovo suđenje nikada ne održi - zaključuje Dukić.

Pitanje Bramercu

Nedeljko Mitrović kaže da je otvoreno pitao glavnog haškog tužioca kako je bilo moguće da se, i pored hiljade istražitelja na terenu, ne pronađe nijedan dokaz da su i nad Srbima u BiH činjeni zločini.
- Pošto mi nije odgovorio, ja sam mu objasnio zašto je to tako. Zato što su i te istrage bile deo strategije da su sva ubistva nad Srbima činjena isključivo iz odmazde zbog "groznih srpskih zločina". Ta strategija je i dalje na snazi - ističe Mitrović.

Mudžahedini pod zaštitom

Branislav Dukić kaže da ni suđenje bosanskom generalu Sakibu Mahuljinu neće dovesti do istine o zločinima mudžahedina u Bosni.
- Da sam u pravu, govori i nedavno hapšenje 11 osoba koje se dovode u vezu sa pripremom terorističkih napada za Novu godinu u Sarajevu. U Bosni su i dalje 153 ekstremna muslimana koji su povezani sa apsolutno svim skorašnjim napadima u svetu, ali su oni i dalje pod zaštitom onih koji su ih i doveli ovde - ističe Dukić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online