Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
46
Četvrtak 20.08.2015.
19:36
Tanjug A

HDZ: Beograd se meša u hrvatske stvari; Vučić: To je besmisleno

Hrvatska demokratska zajednica, partija predsednice Kolinde Grabar Kitarović, smatra da zahtev srpske vlade da se raspusti vukovarsko Gradsko veće zbog izmena Statuta i zabrane ćirilice, svedoči da Beograd i dalje uzima na sebe pravo da se meša u unutrašnja hrvatska pitanja i građanima Hrvatske nameće svoje stavove. Premijer Srbije Aleksandar Vučić odbacio je te optužbe kao besmislene i poručio da ni Vlada Srbije, niti on kao premijer nisu tražili promenu izborne volje građana Hrvatske, ali jesu i insistiraće i ubuduće na osnovnim pravima Srba u Hrvatskoj.

Tanjug
HDZ kaže da ćirilice niije bilo u Vukovaru. Onda su ove fotografije od pre nekoliko dana fatamorgana

"Kao što je (Beograd) nedavno uzeo pravo da Hrvatskoj nameće i dane sećanja koje bi trebali obeležavati, izjednačavajući žrtvu i agresora", ističe HDZ u saopštenju.

HDZ optužuje i deo vladajuće hrvatske koalicije da u saglasnosti sa partnerom Miloradom Pupovcem i zvaničnim Beogradom, uzima za pravo da "presuđuje" da su izmene vukovarskog Statuta protivzakonite i protivustavne, “što predstavlja flagrantni pritisak na nezavisno sudstvo i pravosuđe”.

HDZ u saopštenju dodaje da Pupovac manipulativno spominje Jasenovac u raspravi o vukovarskom Statutu, i da se, u saglasnosti sa zvaničnim Beogradom, u vlastitom glasilu ruga hrvatskoj državnoj himni i osporava hašku oslobađajuću presudu za "Oluju".

"Medijsko podmetanje da je u Vukovaru 'ukinuta ćirilica' ravno je u svojoj besmislenosti i zlonamernosti Vulinovoj tvrdnji da je novim statutom 'Hrvatska zabranila sećanje na Srbe'", kaže se u saopštenju.

Vučić je objasnio da kao predsednik Vlade Republike Srbije ima obavezu da odgovorno i ozbiljno odgovara “na neretko i pomalo besmislene optužbe koje dolaze na račun naše zemlje i naše vlade i našeg naroda Ovo je jedna od tih".

- Nikada ni ja kao predsednik, ni Vlada Srbije nismo tražili bilo kakvo raspuštanje bilo kojeg gradskog veća. Nismo tražili promenu izborne volje hrvatskog naroda ni u Vukovaru, niti u bilo kojem drugom mestu, niti smo tražili promenu volje srpskog naroda ni u Vukovaru, niti u bilo kojem drugom mestu... Nismo se mešali nikada u ono što je hrvatski narod odlučivao i svi ostali građani Hrvatske - istakao je premijer za Tanjug.

Ono što smo tražili, rekao je Vučić, jesu osnovna, elementarna prava za srpski narod.

- I to ćemo nastaviti da tražimo - naglasio je premijer.

Vučić je poručio predstavnicima HDZ kao velike političke stranke da je, ukoliko im je lakše, uvek bolje da napadnu njega kao predsednika Vlade Srbije i srpsku vladu.

- Ali, voleli bismo da Srbi u Hrvatskoj mogu da žive u miru, da imaju punu slobodu izražavanja, da imaju pravo na korišćenje svog jezika i pisma - istakao je Vučić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.08.2015. 19:42
На данашњи дан је рођен Српски херој СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ .
Četvrtak 20.08.2015. 19:43
На данашњи дан је рођен Српски херој СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ .
Četvrtak 20.08.2015. 19:43
На данашњи дан је рођен Српски херој СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online