Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 19.08.2015.
09:24
Tanjug A

Hrvati prekinuli TV gostovanje Pupovca zbog ćirilice, latinice, Jasenovca...

Zagrebačka TV Nova naglo je prekinula razgovor sa predsednikom Srpskog nacionalnog veća i saborskim zastupnikom SDSS-a Miloradom Pupovcem pošto je on izopštavanje ćirilice sa naziva javnih institucija u Vukovaru uporedio sa 1946,1947 ili 1948, a za aktuelnu situaciju, 20 godina posle vojnih sukoba, rekao da takve odluke obnavljaju ratnu atmosferu.

Tanjug
Možda ih je najviše iznervirala konstatacija: "Zamislite da je 1947. neko zabranio latinicu u Jasenovcu..."

Gostujući u Dnevniku TV Nove, Pupovac je na pitanje novinarke kako razume sadašnju situaciju u Vukovaru, uzimajući u obzir vukovarsku tragediju, odgovorio pitanjem pozivajući voditeljku da zamisli situaciju da je neko, na primer, 1946, 1947. ili 1948. u Novskoj, Jasenovcu, Glini ili Jadovnom rekao da latinično pismo ne sme da bude u upotrebi.

Zagrebači Jutarnji list je preneo da je Pupovac to zatim uporedio sa događanjima u Vukovaru, u kojem novonastalom situacijom, po njemu, 20 godina posle rata pokušava da se "obnavlja ratna atmosfera u kojoj ćete kazati ne možete to primenjivati Zakonom zbog toga što mi mislimo da vas ne treba tamo toliko biti, zbog toga što je za nas ćirilica uvredljivo pismo ili iz nekog trećeg razloga".

Novinarka je na to nekoliko puta spomenula da je ovo 2015, a zatim naglo završila razgovor sa Pupovcem zahvalivši mu na gostovanju.

Prethodno je Pupovac govorio o pitanju dvojezičnosti i posledicama odluke Gradskog veća Vukovara da ćirilicu protera sa natpisa na javnim institucijama u tom gradu. Pupovac je rekao da pitanje dvojezičnosti nije problem samo za Vukovar, već je to problem za srpsku zajednicu u celoj zemlji, odnosno za toleranciju u Hrvatskoj.

On je ponovio da je takva odluka u suprotnosti s obavezama koje je Republika Hrvatska preuzela kao članica Evropske unije, ali i u sukobu prema obavezama Republike Hrvatske prema drugim međunarodnim organizacijama.

Upitan kakav bi model bio prihvatljiv i u kojem bi se vremenu mogla uvesti dvojezičnost u Vukovaru, Pupovac je istakao da je za taj problem rešenje potrebno tražiti u dijalogu, odnosno "potrebno je sesti i razgovarati s institucijama i s predstavnicima srpske zajednice u gradu Vukovaru".

Predsednik SNV-a je rekao da je Statutom praktično ozvaničeno ono što je kampanjom protiv ćirilice u protekle dve godine činjeno. Jer, rekao je, "o tome ne izveštavaju samo lokalni radio ili regionalna televizija, te se stoga to oslikava na ukupno stanje, a ne samo na grad Vukovar i problem vukovarske dvojezičnosti predstavlja ozbiljan problem za zemlju".

POVEZANE VESTI

Sreda 19.08.2015. 09:49
Pupovac je o tim stvarima cutao kad je hrvatska ulazila u EU i zbog tog guranja glave u pesak snosi licno veliku moralnu odgovornost .
Sreda 19.08.2015. 12:00
redakcijo veća goveda od vas nisam video
Sreda 19.08.2015. 12:34
Doskora je cirilica bila njihovo pismo cak i Miroslavljevo jevanđelje su htjeli da prigrle, sta bi odjednom, opet se u*tase povampirile, ili je to samo predizborna uvertira KRADEZEA Posle ce im gazde da kazu vracajte table i cirilicu i ima da vrate 100%
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online