Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.09.2015.
08:10
Đ. Barović - Vesti A

"Vesti" u Vukovaru, gradu etničkih tenzija (3): Pod Tuđmanom nam je bilo bolje

Vojislav Stanimirović, osnivač i predsednik SDSS, najbrojnije srpske partije u Hrvatskoj, ocenjuje za "Vesti" da će Srbi na predstojećim izborima za Sabor jako teško osvojiti više od tri zagarantovana mandata i da još nije isključena mogućnost koalicije sa strankom aktuelnog premijera Hrvatske Zorana Milanovića.

V. Sekulić
Franjo Tuđman je pozivao na zajednički život: Vojislav Stanimirović

Komentarišući izjavu Svetozara Livade, koji je rekao da je u Hrvatskoj "sve isto, samo Tuđmana nema", Stanimirović je istakao da je situacija danas još i gora, posebno kada je reč o retorici!

- Srbi to mogu da potvrde svojim primerom. Tokom svoje prve posete Vukovaru posle mirne integracije, Tuđman je pozivao na zajednički život, garantovao Srbima pravo na jezik i pismo, kulturnu autonomiju. Danas se otvoreno govori da je mirna reintegracija bila greška i da je i ovaj prostor morao da prođe kroz "Oluju" - ocenio je Stanimirović.

"Vesti" u Vukovaru, gradu etničkih tenzija:

1. Srbi se plaše čak i da govore

2. Sukobi u režiji "profesionalaca"

On je dodao da SDSS stalno osvaja tri zagarantovana mesta u Saboru, ali da ova stranka nije pretplaćena za to.

- Doduše, aktuelna vlast nam to stalno i spočitava kroz poruke da "ima i drugih Srba u parlamentu i Vladi". Zaista ih ima u Saboru, dvoje su potpredsednici u vladi. Međutim, ti ljudi ne zastupaju interese srpske zajednice, već se drže programskih ciljeva svojih stranaka, tako da Srbi od njih nemaju vidljive koristi - rekao je Stanimirović.

Prvi čovek SDSS je potvrdio da je premijer Milanović ponudio SDSS neku vrstu koalicije za 9. izbornu jedinicu - ličko-dalmatinsku - i da spor sa Milanovićem nije izbio oko ministarskih, već pozicije srpskih kandidata na tim izbornim listama.

- Šta nam vredi da uđemo u koaliciju ukoliko naši kandidati nemaju šanse da uđu u Sabor? Te razgovore nismo zatvorili, ali bez obezbeđenih preferencijalnih glasova doživećemo sudbinu Pupovca koji sa 25.500 glasova nije ušao u Evropski parlament, a drugima je to pošlo za rukom sa tri ili četiri puta manje osvojenih glasova. Što se tiče saradnje sa HDZ-om, zasad takve mogućnosti nema. Retorika i kampanja koju vodi ova stranka isključivo je na štetu srpske zajednice. Kampanja HDZ je zasnovana na uvredljivim izjavama koje potiču od prvog čoveka HDZ, tako da ne razmišljamo o tome. Ne znam šta se nakon izbora može dogoditi - kaže Stanimirović.

Dvostruki aršini

Govoreći o reakciji Evrope na narastajući nacionalizam u Hrvatskoj, Stanimirović je rekao da se "Evropa držala dobro kad je reč o obeležavanju 'Oluje'".
- Prepoznala je problem i na tu manifestaciju poslala je trećerazredne predstavnike. Međutim, kada je reč o ukidanju ćirilice bili smo iznenađeni nereagovanjem. Evropa je morala da se umeša zato što je na to obavezuje sporazum o pristupu Hrvatske EU. Nismo očekivali da 27 zemalja, koje su se obavezale da će pratiti primenu Ustavnog zakona, u praksi neće činiti ništa - razočaran je Vojislav Stanimirović.

On dodaje da "desničarska retorika", koja se ponekad čuje iz Srbije, veoma često pravi probleme Srbima u Hrvatskoj.

- Neke izjave Vojislava Šešelja, ministra Aleksandra Vulina i delimično čak i od predsednika Srbije Tomislava Nikolića ostavile su trag u smislu da je komunikacija, posebno na lokalnim nivoima, praktično zamrla i nje već duže nema - zaključio je prvi čovek SDSS.

Povratak završen

Stanimirović se osvrnuo i na povratak Srba u Hrvatsku rekavši da je, formalno govoreći, njihov povratak završen.
- Sada imamo sporadične slučajeve dolaska, ali i odlazaka iz Hrvatske. Tragično je što jedan broj povratnika nije uspeo sebi da obezbedi egzistenciju, pa napušta obnovljene kuće i odlazi ili nazad u Srbiju ili u treće zemlje. Ali, ne odlaze samo Srbi. Odlazi i sve više Hrvata koji u Hrvatskoj ne vide nikakvu perspektivu - naglasio je sagovornik "Vesti".

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online