Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 10.03.2016.
05:14
Đ. Barović - Vesti A

Hrvati bi opet da isele Srbe

Bilten Srpskog narodnog veća "Govor mržnje i nasilja prema Srbima u 2015", predstavljen je u utorak u Zagrebu, izazvao je novu salvu negativnih reakcija usmerenih prema predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj.

Tanjug
Alarmantni podaci: Milorad Pupovac

Visoki funkcioner HDZ i kandidat za ministra branitelja u novoj vladi, Milijan Brkić, reagujući na alarmantne podatke iz Biltena, poručio je potpredsedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu da ne treba "kontaminirati" hrvatsku javnost "paranojom straha", te da on može da "ode tamo gde neće biti ugrožen", jer, kako je objasnio "niko u Hrvatskoj nije ugrožen". U prepisci koja je usledila, Pupovac mu je poručio da će se zbog ovakvog pristupa zasigurno naći u "Biltenu za ovu godinu", ali i da je Hrvatska i zemlja Srba.

"Vesti" prenose "najpikatnije" delove Biltena SNV koji su očigledno "zaparao uši" čelnicima Hrvatske. Prema podacima SNV, broj slučajeva fizičkog napada, pretnji, uništavanja srpske imovine ili izjava koje sadrže govor mržnje je bio više nego duplo veći prošle nego 2014. Lane je zabeleženo 189 takvih primera, dok je 2014. evidentirano 82 slučajeva.

Ured pučke pravobraniteljice u 2014. je evidentirao 57 pritužbi na diskriminaciju po osnovi nacionalnog porekla, dok je prošle godine bilo 72 pritužbe. Kao eklatantan primer se navodi izbor Kolinde Grabar Kitarović, za predsednika Hrvatske.

"Tako je novoizabrana predsednica u jednom od svojih prvih intervjua od preuzimanja funkcije Srbe u Hrvatskoj nazvala Hrvatima, a ovo negiranje nacionalnog identiteta objasnila je činjenicom da je riječ o manjini koja posjeduje hrvatsko državljanstvo. U javnosti je odjeknuo i popis počasnih gostiju koji su bili na njezinoj inauguraciji: pored Velimira Bujanca, voditelja i urednika šovinističke emisije 'Bujica', koji je u javnosti ostao upamćen po izjavi iz 90-ih: 'Jasno je za kakvo se rješenje srpskog pitanja zalažem: trećinu iseliti, trećinu lojalnih prekrstiti, a trećinu, zločince, poubijati', tu su bili i Josip Klem i Đuro Glogoški, vođe veteranskih protesta, pevač Marko Perković Tompson, Tomislav Merčep, optužen za ratne zločine nad srpskim civilima u Pakračkoj Poljani, i Željko Sačić, kojeg se tada sumnjičilo za zločine nad Srbima u Gruborima", navodi se, između ostalog, u Biltenu SNV.

O "Oluji" bez kajanja

U 2015. obeležena je i 20. godišnjica "Bljeska", akcije hrvatske vojske i policije u kojoj je ubijeno više stotina Srba, a tom prilikom, kao ni tokom proslave 'Oluje', državni vrh nije izrazio žaljenje za civilnim žrtvama i progonom srpskog stanovništva iz Hrvatske 1995. godine. Nakon demonstracije vojne moći u Zagrebu, proslava 'Oluje' obeležena je i na samu godišnjicu u Kninu, a završila je koncertom Marka Perkovića Tompsona i uzvicima
"Ubij Srbina", navodi se između ostalog u Biltenu SNV.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.03.2016. 08:39
Кад би и последњи Србин на планети нестао, хрвати би се сви одреда изврнули на леђа и поцркали од муке... јер више не би имали кога да мрзе.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online