Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 04.03.2016.
07:45
J. Arsenović - Vesti A

Branitelje boli istina o masakru

U Hrvatskoj se proteklih dana ne stišava bura u vezi s danskim dokumentarnim filmom "15 minuta - Masakr u Dvoru", koji govori o jednom od najbrutalnijih zločina u vreme hrvatske ofanzive "Oluja", kad je ubijeno devet štićenika psihijatrijske ustanove. Zločin za koji niko nije odgovarao.

Reuters/R. C.
Nezapamćeni pogrom: Kolone Srba u akciji "Oluja"

Film u Hrvatskoj nije prikazan, ali oni koji su ga videli, pre svega predstavnici branitelja, smatraju ga antihrvatskim. Posebno su iznervirani zbog činjenice da je Hrvatski audio-vizuelni centar (HAVC) sa 250.000 kuna (nešto manje od 33.000 evra) sufinansirao projekat koji, kako smatraju, ima za cilj da odgovornost danskog bataljona Unprofora koji nije sprečio zločin, prebaci na hrvatsku vojsku.

Film je posle učešća na festivalu premijerno prikazan na Radio-televiziji Srbije avgusta prošle godine, nakon čega je hrvatski branitelj Ivica Pandža podneo krivičnu prijavu. Hrvatski mediji tvrde da je tada film vraćen u Dansku na doradu, dok je HAVC zabranio korišćenje materijala, pravdajući se pred domaćom javnošću da prikazana verzija nije konačna.

General nije dočekao izmene

General potpukovnik Mile Novaković ispričao je u filmu svoju verziju događaja, a u jednom momentu uspeo je i da rasplače svog danskog sagovornika. Novaković je nepunih mesec dana nakon premijera filma preminuo, tako da neće moći da svedoči kako će ispod njegovog imena biti dodato da je osuđen za ratni zločin. Nekadašnjeg komandanta Srpske vojske Krajine hrvatsko pravosuđe je u odsustvu nepravosnažno osudilo za ratne zločine, što je on do kraja negirao.

Film neće biti premontiran, niti će neke scene biti izbačene, potvrdio nam je u razgovoru za "Vesti" Vladimir Banić, novinar RTS-a i koreditelj filma. Njega je mejlom o izmenama na kojima je insistirala hrvatska strana, a na koje su pristali, obavestila producentkinja iz Danske.

- U filmu će se promeniti samo nazivi mesta, recimo, umesto Banije pisaće Banovina. Takođe su insistirali da se u potpisu za generala Mileta Novakovića doda da je u Hrvatskoj osuđen za ratni zločin. Ukoliko sam razumeo producentkinju, u engleskoj verziji filma pisalo je da je bilo primirje, a da su onda hrvatske snage otpočele vatru. Sada će biti izbačeno da je primirje prekinula hrvatska vojska - navodi Banić izmene koje će uslediti nakon što se digla velika političko-medijska buka u Hrvatskoj.

Neobično je da se ovako žestoka javna polemika pokrenula baš sada, iako su hrvatski branitelji pokušali da podbune svoju javnost još letos, odmah posle srpske premijere. Posmatrači smatraju da objašnjenje za to leži u činjenici da je u Hrvatskoj došla nova, desničarska vlada.

- Njihov problem je što ne vide važnost rešavanja ratnih zločina. Ni u jednom intervju i nastupu ovih dana u hrvatskim medijima se ne govori o žrtvama i potrebi da se pronađu i kazne vinovnici zločina, nego se polemiše o tome da li je to antihrvatski projekat. A film je pokušaj da se progovori o strašnom zločinu, kad je ubijeno devet civila, psihijatrijskih bolesnika, od kojih je jedna bila Hrvatica - kaže Banić.

Okajavanje Danaca

Osmog avgusta 1995. u Dvoru na Uni, na samo nekoliko metara od danskih vojnika, ubijeno je najmanje devetoro civila, koji su zbog bombardovanja Petrinje tokom "Oluje" evakuisani iz psihijatrijske bolnice u Dvoru na Uni. Nepoznati vojnici ušli su u školu u kojoj su bili ovi mahom i fizički hendikepirani ljudi i iz neposredne blizine ubili devetoro, a zarobili i u nepoznatom pravcu odveli još troje. Likvidaciji su svedočili danski vojnici koji su želeli da otvore vatru na ubice, ali im komandant danskog kampa Jirgen Kold to nije dozvolio. Upravo se Kold u filmu suočava sa svojom odlukom da ne zaštiti bolesne civile.

POVEZANE VESTI

Petak 04.03.2016. 19:39
Hrvatska nije odgovarala ni za genoccid u II svetskom ratu,nije odgovarala za progon Srba i pokko,lje nad nejakim ssrpskim življem 90-tih,pa šta je čudno što se branitelji bune.Svet je aminovao i blagoslovio njihova zvverstva u oba rata.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online