Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 26.08.2015.
01:19
J. Arsenović - Vesti A

Danski film o zločinu u Dvoru na Uni: Suze kajanja danskog oficira

Konačno je i srpska javnost u ponedeljak uveče na RTS imala priliku da vidi danski dokumentarni film "Masakr u Dvoru", a nakon što je pre desetak dana prikazan na Sarajevskom festivalu.

defenceforumindia.com
Film govori o jednom od hrvatskih zločina kada je ubijeno devetoro mentalnih bolesnika, pretežno nepokretnih invalida 

Film govori o jednom od najstrašnijih zločina koji se desio u završnim danima hrvatske agresije na RSK, kada su 8. avgusta 1995, još uvek neidentifikovani zlikovci iz neposredne blizine ubili devetoro mentalnih bolesnika, pretežno nepokretnih invalida.

Masakr nad nemoćnim, uglavnom starim osobama, desio se u Osnovnoj školi u Dvoru, gde su pacijenti iz psihijatrijske bolnice u Petrinji bili evakuisani pred naletom hrvatskih bojovnika.

Stravičan događaj desio se bukvalno pred očima pripadnika danskog korpusa Unprofora koji ništa nisu učinili da spreče zločin, zbog čega film dobija dodatno na značaju.

- Film je zanatski dobro napravljen, mada su neka uprošćavanja bila neophodna zbog razumevanja šire publike, ali sam se ja prvo upitao gde je srpski film o takvim stvarima - komentariše general Mile Novaković, bivši komandant Vojske RSK koji je bio sagovornik u filmu.

Autori Georg Larsen i Kasper Vedsmand, potrudili su se da razgovaraju i sa srpskim i sa hrvatskim generalima koji su u to vreme bili u Dvoru na Uni, sa porodicama žrtava, ali i onima koji su bolesnike poslednji put videli žive.

Pored njih, mišljenje o zločinu daju i danski vojnici koji su bili očevici masakra, ali je glavni lik zapravo danski oficir Kold koji je bio komandant danskog bataljona.

Dve decenije posle vraća se u Hrvatsku u pokušaju da sam sebi, ali i javnosti ponudi odgovore na teška moralna pitanja: da li je mogao zaustaviti masakr, da li je uopšte imao izbora, i da li je i on zapravo izneveren od UN?

U filmu je prikazan i susret generala Novakovića i komandanta Kolda, kada je srpski oficir rasplakao još uvek aktivnog danskog kolegu.

- Pozvao sam svoju ćerkicu da dođe i upitao sam tog oficira koji mandat bi on trebalo da ima a da u Kopenhagenu ne zaštiti jednu ovakvu devojčicu ili drugo nemoćno stvorenje? Da li bi mu za to trebao mandat UN? To ga je očito potreslo, ali bez obzira na grešku koju su učinili, cenim volju danske televizije da snimi takav film, kao i napor tog danskog oficira da posle toliko godina dođe i suoči sa za njega posebno neprijatnim činjenicama da njegova jedinica nije ništa učinila da spreči pokolj nemoćnih ljudi - kaže general Novaković.

Hrvati besni i uhvaćeni u laži

U hrvatskim medijima pojava filma je dočekana "na nož", uz dominantan stav da je reč o pokušaju Danaca da operu sopstvenu savest, a posebno im je zasmetalo to što su u produciranju filma učestvovale i dve njihove producentske kuće. Optužbe da su zločin počinili njihovi odbacuju tvrdnjom da hrvatske jedinice u to vreme nisu bile na pomenutoj lokaciji, što je u filmu demantovao danski oficir, pozivajući se na svoj precizno vođen ratni dnevnik.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.08.2015. 01:54
čuvena hrvatska ''vojska'',obučena za rat protiv nejači,žena i staraca
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online