Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 04.08.2016.
06:00
Đ. Barović - Vesti A

Krajišnici u blatu, Vučiću fontana

Večeras u 20 sati, u centru Busija kod Zemuna, uz sasluženje partrijarha srpskog Irineja i prisustvo državnog vrha Srbije i RS, održaće se parastos poginulima u "Oluji", kao i centralna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na stradanja i progon Srba iz Hrvatske 1995. godine.

S. Dančuo
Plakati krajputaši: Podsećanje na progon zalepljeno na bandere

Posle progona iz Hrvatske, Busije su postale najveća krajiška naseobina na Balkanu. Ni u Hrvatskoj, odakle ih je 1995. godine proterano više od 250.000, danas nema naselja gde je toliko Krajišnika na jednom mestu.

Deca samo roditeljska briga

Petrova supruga Mira objašnjava da im je u Busijama najveći problem što nema ni škole ni vrtića.
- Svake godine ovde se rodi dece za jedan razred. Evo, u našoj ulici, samo do asfalta ima 21 dete. Moje troje je već završilo osnovnu školu, pa će izgleda i ovo četvrto. Četiri kilometra je do škole u Ugrinovcima i isto toliko do Batajnice. Deda ih vozi i dovozi. Ne mogu ih same puštati - priča Mira.

Sanjaju zavičaj

Reporteri "Vesti" posetili su Busije za Svetog Iliju i iz prve ruke čuli o čemu Krajišnici razmišljaju 21 godinu kasnije. Velika bina je planirana na travnjaku do crkve, pa je taj prostor pretrpan radnicima. Dok jedni razvode kablove za struju, menjaju pregorele sijalice, drugi ravnaju mesto za binu, treći asfaltiraju sve prilaze...

Nije u redu da visoka državna delegacija predvođena Aleksandrom Vučićem i Miloradom Dodikom naleti na neku džombu. Nije u redu ni da ih ne sačeka lepo uređeno naselje, pa su za ovu potrebu preko noći na ulazu u Busije nikli i park, fontana i spomenik, pa čak i već razgranato drveće.

Iz okoline Knina rodom, Petar Mijatović sa ženom, troje dece i majkom živi u ulici koja ima fontanu samo kada je veća kiša, a putem prođe vozilo. Tom ulicom Vučić neće proći. Ne zato što ne želi, već zato što je put toliko izrovan da je pametnije preskakutati ga nego prepešačiti.

Petar kaže da često sanja zavičaj, ali mu je najteže uveče, kad se porodica okupi, a neko od dece ga upita za "staru kuću", u Kninu.

- Pita me često najmlađi, Milovan, prevrće stare slike: "Tata, kako je bilo u staroj kući." Ja mu oćutim, plače mi se, ali ne mogu pred detetom. Lažem da ćemo uskoro ići da je obiđemo. Gde ću mu ruševine pokazivati - priča 50-godišnji Petar.

Još nijednom nije obišao tu kuću. Kaže, već nije siguran da li bi mu srce izdržalo.

- Videću da tamo sredim papire, da bar nešto ostane deci, ali ne mogu još, nisam spreman za to - priča Petar.

Na drugom kraju Busija porodica Jokić se ne žali. Umesto fontane, ispred kuće imaju montažni bazen. Presekli život napola - onaj pre "Oluje" i ovaj sada. Sa Petrom ih ne vezuje samo puna kuća dece i tužna, krajiška sudbina, već i slična neasfaltirana ulica.

Rodom su iz Obrovca, a u Busije su stigli 1. aprila 2003.

Stojan sa svojih 72 godine "pozira" sa suprugom Mandom ispred zajedničke fotografije koju je uspeo da strpa u traktor. Lista i one manje fotografije, uglavnom u boji, napravljene mahom posle 1995.

Masovno iseljavanje

- Često idemo dole. Sin i snaja redovno odlaze na odmor. Što bi plaćali negde kada imaju svoju kuću i more blizu! - veli Stojan.

Sin Slobodan kaže da se uglavnom kupaju na mestu gde su samo Srbi. Mogli bi i na drugoj plaži, ali ne žele da prave sebi probleme.

Ideja o školi i obdaništu u Busijama je živa skoro od osnivanja naselja, daleke 1997. Od tada do danas, kako bi se raspisali koji izbori, tako bi u predizbornom programu najčešća obećanja bila "škola, vrtić, asfaltiranje ulica, kanalizacija...".

- Kako prođu izbori, tako se i zaboravi - veli Jovan Vučenović, sekretar Udruženja građana naselja Busije.

Izborno obećanje, nikom radovanje

Jovan Vučenović kaže da su im sve partije pred svake izbore obećavele kule i gradove.
- Evo, pred poslednje izbore došli su nam čelnici grada i opštine Zemun. Goran Vesić nam je obećao da će ove godine početi izgradnja škole. Sada je avgust, ne znam, možda će radovi početi na jesen... Opet, pre nekoliko godina, opet su bili neki izbori, obećali nam gas. Zaista su počeli da kopaju, a onda sve stalo jer niko ne zna odakle bi se snabdevali gasom. Posle su prokopali to isto, ali da bi Telekom postavio svoje kablove. Rekoh ovima u Zemunu da sledeći put ostave kanal za oticanje vode tokom kišnih dana, barem da imamo neku korist - priča Jovan.

- Zapravo, kad bolje razmislim, lakše mi je da vam kažem šta sve imamo, nego šta nemamo - dodaje ironično ovaj 68-godišnjak.

Busije imaju fudbalski klub, ali nemaju teren. Imaju crkvu i sveštenstvo, ali nemaju groblje, imaju vodu, ali ne i kanalizaciju, imaju dva kulturno-umetnička društva, ali ne i Dom kulture gde bi vežbali.

- Imamo i ulice, lepe, široke, ali trećina nije asfaltirana - nastavlja da nabraja Jovan.
Kaže, većinu stvari Krajišnici su sami finansirali: vodovod, javnu rasvetu, delom niskonaponsku mrežu.

Jovan Vučenović nabraja probleme da ne stižemo sve da zapišemo. Jer tu je problem vlasništva, te svake godine sve veći porez, te upis u katastar...

- Onda se čudimo što prošle i ove godine sve više mladih odlazi u "treće zemlje". Ove godine je najmanje 40-50 porodica otišlo. Kuće ili ostale prazna ili ih starčad čuva - veli Jovan Vučenović.

Ceo vek u godinu staža

Petar radi na građevini već 30 godina, ali ima samo godinu dana staža.
- Uglavnom radim na crno. Neće gazda da plaća ono što ne mora. E, baš te godine kada su me prijavili, došli iz socijalnog i rekli da pošto sam zaposlen, više nemamo prava na dečji dodatak. I majci su u Hrvatskoj rekli da nema prava na celu penziju, priznali joj samo 14 godina. Ali, ne kukam. Bilo bi lakše da ima posla, lako bih onda i ovu kuću završio. Veruj, od 2006. godine nijednu ciglu nisam stavio, sve ode na puko preživljavanje - priča Petar Mijatović.




 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.08.2016. 07:08
Септембра 1994.год.хрватска влада је уз одобрење Стејт дипартмента,потписала уговор,под именом"Демократски транзициони програм",с америчком војно- консултантском компанијом МПРИ. Према овом споразуму,службеници ове фирме,које је предводио пензионисани амерички генерал Карл Вуоно,су интезивно радили на обуци хрватске војске и официра у војном училишту"Петар Зрињски"у западном делу Загреба,као и у другим гарнизонима.Пензионисани пуковник Хрватске,Анте Котромановић,је изјавио да су поред наведене фирме хрватској војсци у припреми акције"олуја" помогли француски војни стручњаци,који су у Шепуринама код Задра,оснивали подофицирску школу и оспособљавали официрски кадар.Дана 4 августа у 4 часа после поноћи,америчке ваздухопловне снаге су бомбардовале два радара снага крајишких Срба.Америчке снаге су активно подржавале ову операцију етничког чишћења.Америчка опрема је коришћена за ометање српских комуникација.Амерички генерал Чарлс Бојд заменик команданта НАТО а потврдио је да су САД помагале при Олуји .
Četvrtak 04.08.2016. 08:53
Da nije bilo Miloševića i Šešelja verujem da bi ovi ljudi živeli na svojim vekovnim ognjištima . Pošto si poverovali u Kavlobag , Ogulin , Kavlovac i Vivoviticu dabas su na Busijama i čekaju onoga što je bio Ministar informisanja u vreme Miloševića . Danas Srbiju opet vode Vadikavi i Socijalisti kao u vreme Oluje . Glupi narod umesto da dočeka Vučića usrranim motkama oni asfaltiraju put i ptave fontane . OPROSTI IM BOŽE oni nikada nisu znali šta rade .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online