Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.08.2016.
20:13
J. Arsenović - Vesti A

Srpska tuga, hrvatska sramota

Dok Hrvatska godišnjicu "Oluje" slavi kao krunu Domovinskog rata protiv "srbočetničke okupacije", Srbija na ovaj datum obeležava progon 250.000 i ubistvo blizu 2.000 sunarodnika. Ovog leta navršava se 21 godina od vojno-policijske akcije nakon koje je prestala da postoji Republika Srpska Krajina (RSK), a lokalno srpsko stanovništvo bilo prisiljeno da u najdužoj izbegličkoj koloni u posleratnoj Evropi napusti pradedovske kuće i imanja.

A. Čukić
U protestnoj koloni i traktor: Avgust 2015. u Beogradu

Zagreb je pripremio dvodnevno slavlje u Kninu, uz vojnu paradu i nastup ustaškog pevača Tompsona, prethodno obezbedivši da se ne čuju drugačiji tonovi i viđenja oružane operacije koju slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti. Vlasti u Hrvatskoj zabranile su antiratni protest na Trgu bana Jelačića, gde je više nevladinih organizacija iz Zagreba i Beograda, okupljenih u Slobodarske aktiviste, nameravalo da održi antiratni protest povodom slavljenja ratne pobede.

Uz prethodno višenedeljno neometano slavljenje ustaških simbola i genocidne NDH, ukidanje osuđujućih presuda Stepincu i Glavašu i podizanju spomenika ubici jugoslovenskog ambasadora Rolovića, vlast je novim hapšenjima poslala i poruku proteranim Srbima u slučaju da još nisu odustali od namere da se vrate na ognjišta. Vozač iz Pančeva M. G. uhapšen je u Splitu prilikom posete rodbini zbog sumnje da je 1992, kao pripadnik milicije SAO Krajine, maltretirao stariji bračni par.

Većina proteranih Srba ipak se ne vraća u Hrvatsku, žive u Srbiji ili su rasuti širom sveta. Oni koji su se ipak vratili, i 21 godinu posle rata su građani drugog reda, bez mogućnosti da otkupe stanove, naplate zarađene penzije ili dobiju posao i budu deo državnih službi. U Benkovcu, nekada većinskom srpskom mestu, danas nema nijednog Srbina u javnoj službi!

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da pomirenje sa Hrvatskom moguće samo ako se Hrvatska zaista suoči s ustaštvom i zločinačkom prošlošću.

Odrasli preko noći

U koloni izbeglica bio je tada devetogodišnji Miloš Pajić iz Perne kod Topuskog. Seo je za volan traktora i prevezao polovinu iznuđenog puta. I on je, kao i drugi dečaci iz tragične kolone, preko noći odrastao. Miloš ni danas nema svoju imovinu - živi i radi u prostorijama konjičkog kluba u Preljini.
- Kad vidite ljude kako leže po kanalima, mrtvi, to su scene koje se ne zaboravljaju i koje niko ne treba da doživi - priseća se Miloš.

- Da Hrvatska konačno kazni sve odgovorne za zločine protiv Srba tokom devedesetih godina, da poštuje srpske žrtve i da vrati imovinska prava stotonama hiljada proteranim Srba - poručuje Linta.

Dan sećanja na prognane Srbe u "Oluji" Srbija je obeležila državno-verskim skupom u Busijama, mestu gde su mnogi proterani Krajišnici našli novi dom, dok je za danas planiran parastos u crkvi Svetog Marka, posle kojeg sledi mimohod pod nazivom I Srbi su žrtve.

Protest Briselu

Udruženje Zavet otadžbini pozvalo je sve Srbe iz Krajine da upute protest EU, Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu zbog odnosa Hrvatske prema Srbima koji su tamo ostali i onima koji su iz te zemlje prognani.
Udruženje podseća da je prilikom poslednjeg popisa u Hrvatskoj popisano svega 186.500 Srba, što ilustruje da je tokom "Oluje" srpsko pitanje u toj zemlji "konačno rešeno".




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online